problemi na granicama

Božinović uoči ulaska u Schengen poslao poruku susjednim državama

28.12.2022 u 13:49

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova komentirao je ulazak Hrvatske u Schengen, migrante, situaciju na Kosovu i čečenske azilante

Ministar Davor Božinović rekao je da se na granicama osjeća pritisak migranata, pogotovo ove godine kad je završilo razdoblje zatvorenosti Europe tijekom pandemije koronavirusa, prenosi N1. Podsjetio je i na to da nismo bili sami u procesu ulaska u Schengen, ali da smo jedino mi uspjeli i da imamo razloga osjećati zadovoljstvo pogotovo zbog “naših građana, gospodarstva i naših gostiju”.

“Mislim da će se pravi benefiti početi osjećati od 1. siječnja kad ljudi budu prelazili granicu i vidjeli da imaju nešto novo u životima”, rekao je Božinović i zahvalio novinarima na praćenju ulaska Hrvatske u Schengen. Na pitanje novinara što će ulazak u Schengen značiti za ribare u Savudriji i što je s kaznama koje su im ispisane od strane Slovenije, Božinović je rekao da ribarska politika ima svoja pravila te kako će diplomacije Hrvatske i Slovenije riješiti sva otvorena pitanja između dvije zemlje.

Komentirao je i situaciju na Kosovu. “Pratimo svi situaciju na Kosovu. Vijesti koje dolaze do nas, nisu nešto što možemo zanemariti i reći da nismo zabrinuti. Ono što je bitno, ono što je europski je to da se sva otvorena pitanja moraju rješavati za stolom kroz dijalog”, rekao je ministar Božinović i dodaje je da će se europska diplomacija jače uključiti u dijalog. Također, komentirao je i Čečene koji su zatražili politički azil u Hrvatskoj.

  • +9
Radna skupina za Schengen Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

“S obzirom na to odakle molbe dolaze, bilo bi to jednostavnije riješiti kad se ne bi puštalo svakoga na svoj teritorij. Prema informacijama koje mi imamo radi se o osobama koje su u BiH ušli kao turisti koje imaju potvrde o plaćenom smještaju nakon toga se pretvaraju u osobe koje žele doći u EU i podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom. Dakle, formalno naravno da se tu radi o zlouporabi i procedura za međunarodnu zaštitu i prava na azil”, rekao je ministar.

“Činjenica je da kad bi se sve naše susjedne države držale viznog režima Europske unije, da mi ne bismo imali povećanje migracija i pritisak na granicama, možda bi imali čak i manje ilegalnih pokušaja ulaska na teritorij Hrvatske, a sutra i Schengena, nego što smo imali”, kaže ministar. Ministar Božinović poslao je poruku našim susjedima.

“Uskladite se s viznim režimom EU”, rekao je ministar i podsjetio da je BiH nedavno postala kandidat za članstvo u EU.

“One države koje žele postati članice EU moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa onom EU, a u tom kontekstu i svoje vizne režime”, rekao je Božinović. Nije htio komentirati nestvarno sporu obnovu ni mogući odlazak Ivana Paladine i neodlazak Andreja Plenkovića u Petrinju.