izjava u glini

Božinović : Unatoč kritikama HDZ pobjeđuje, posebice u Plenkovićevu mandatu

26.06.2021 u 14:30

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu kako HDZ pobjeđuje, posebice u mandatu Andreja Plenkovića, unatoč svim kritikama koje dolaze i s drugih strana, a ne samo od predsjednika Republike, jer građani vide da HDZ rješava probleme.

Ministar Božinović sudjelovao je u Glini na svečanom obilježavanju 30. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području gdje je novinarima odgovorio i na nekoliko aktualnih pitanja - o situaciji vezanoj za izbor predsjednika Vrhovnoga suda, epidemiološkoj situaciji u kontekstu turističke sezone te o pomoći Češkoj stradaloj u tornadu.

Neće biti ustavne krize, vjerojatno nova procedura

Upitan o tvrdnji predsjednika Republike da su njegovu kandidatkinju Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, a koja nije dobila potporu Hrvatskoga sabora vrijeđali i zastrašivali te da će "opet interna klika odlučiti tko će biti predsjednik Vrhovnog suda", Božinović je uzvratio da ne zna za tu izjavu.

Poručio je da je procedura izbora predsjednika Vrhovnoga suda održana u skladu s Ustavom i zakonom, da predsjednikov prijedlog nije prošao jer za njega nije glasovalo oko dvije trećine saborskih zastupnika, rekavši da će vjerojatno uslijediti i treći javni poziv i ponovna procedura uz boju razinu komunikacije.

Niječno je odgovorio na pitanje znači li to da slijedi ustavna kriza, istaknuvši kako je jasno da predsjednik Republike predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda na temelju javnoga poziva i mišljenja Državnoga sudbenog vijeća, a o imenovanju u konačnici odlučuje Hrvatski sabor.

Na novinarsku napomenu kako je predsjednik Milanović ustvrdio da "HDZ uništava državu, zatire Ustav i uništava Hrvatsku", Božinović je odgovorio da je "HDZ unatoč svim izjavama koje ne dolaze samo od predsjednika Republike, stranka koja pobjeđuje, pogotovu u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića, a po najrecentnijim istraživanjima uživa daleko najveću potporu hrvatskih građana".

Smatra kako će tako vjerojatno i ostati jer većina građana vidi da se HDZ-ova vlada bavi rješavanjem problema iako radi u vrlo složenim uvjetima.

Solidarnost sa Češkom

Novinare je zanimalo i je li Vlada razgovarala o pomoći Češkoj nakon tornada koji ju je pogodio. Božinović je istaknuo da je Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo civilne zaštite odmah ponudilo pomoć češkim kolegama koji su  izvijestili da im u ovom trenutku pomoć nije potrebna.

"Ako itko razumije naše prijatelje u Češkoj to smo mi u Hrvatskoj, a znamo i kakav je bio odgovor Češke i EU u cjelini na ono što nas je zadesilo na Banovini i u Zagrebu", rekao je.

Ocijenio je da su solidarnost i duh zajedničkog odgovora na krize nešto što u Europi stasa i jača. Ministar je podsjetio da je do nedavno naglasak bio na bilateralnoj suradnji koja će se njegovati i u buduće.

"Ali da bi sustav na razini Europe bio što učinkovitiji, jer će zbog klimatskih promjena ovakvih situacija biti sve više pa se diljem svijeta i Europe, moraju se udruživati kapaciteti kako bi se brzo, učinkovito i solidarno odgovorilo na takve izazove i prijetnje", zaključio je Božinović.