NOVI ŽESTOKI UDAR NA VLADU

Bozanićeva božićna poruka u kojoj nema ljubavi i mira

Bionic
Reading

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić uputio je dosad najžešću kritiku vlasti u svojoj božićnoj poruci, koja će danas biti službeno objavljena. Kardinal upozorava da će potezi ove vlasti 'dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku', piše Večernji list

'Svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površinskih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine. I politička vlast, koja zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku', poručio je kardinal Bozanić u poruci koju prenosi najnoviji Glas Koncila.

'Bilo je različitih pokušaja tijekom povijesti koji su osporavali kršćansku antropologiju: od onih koji su živjeli kao krivovjerja u krilu Crkve, do onih koji su raznim ideologijama izvana pokušali ponuditi drukčiju sliku o čovjeku, namećući je i samim kršćanima. Posebno je bilo bolno za kulture i civilizacije nametanje protuljudskih tumačenja koja su postala političkim diktaturama i ideološkim totalitarizmima. A oni su redovito bili provlačeni kroz odgojni i obrazovni sustav nekog društva, preodgajajući djecu i mlade, zabranjujući slobodu izbora i ne dopuštajući iskrenost i poštenje u iznošenju argumenata, kako onih koje zovemo znanstvenima, tako i onih koji pripadaju drugim izvorima i drukčijoj vrsti spoznaje, sadržanih u religiji i kulturi, najčešće izražavanih umjetnošću', kaže on u svojoj božićnoj poruci, koju citira Večernjak

'Za nas kršćane, svi oni imaju svoj izvor i uvir u Bogu i, ako ih se dosljedno primjenjuje i njima koristi, ne mogu biti u suprotnosti. Upravo zbog toga nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širine religijskih polazišta. Na više smo načina i dosad upozoravali na štetnost takvih poteza vlasti za hrvatsku kulturu i hrvatsko društvo, jer oni u sebi kriju metodu koja se ne osvrće na primjereno postupanje po traženju općega dobra, na ulogu roditelja, na odgovornost i slobodu u odabiru programa. Ta metoda ne poštuje vjersku slobodu zagarantiranu ustavnim i međunarodnim aktima', upozorio je zagrebački nadbiskup.

'Ovaj Božić nas poziva na ozbiljno razmišljanje i na molitvu da kao pojedinci ne budemo nemarni. Otvorite srce u iskrenosti i ne bojte se slaviti Božić. Naime, na kraju svega što u životu gradimo ostaje malo, ako nema vjere, ako ne živimo kršćansku ljubav, ako se ne usudimo u svojoj malenosti pasti na koljena i moliti oproštenje. Oholost je prvi grijeh. Oholost pred Bogom ne umanjuje Boga, nego vrijeđa čovjeka i zatvara put do sreće', poručio je kardinal Bozanić.

'Hrvatski je Božić, bez obzira kako bilo teško, uvijek bio radostan događaj jer su ga slavili kršćani ispunjeni vjerom. Takav vam Božić želim – čestit, vjernički. A s takvim Božićem svaka je godina nova. Započnimo je u toj novosti', piše u svojoj ovogodišnjoj božićnoj čestitci kardinal Josip Bozanić.