oglasila se biSkupska konferencija

Bozanića su već svrstali u tabor Grabar Kitarović, evo što kažu ostali biskupi

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2019 15:27
  • Objavljeno 16.12.2019 u 13:49

Đakovačko-osiječki nadbiskup Đuro Hranić, sisački biskup Vlado Košić i biskup bjelovarsko križevački Vjekoslav Huzjak,

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) 'Iustitia et pax' pozvala je u ponedjeljak građane da izađu na predsjedničke izbore, čime će pokazati da svjesno i savjesno preuzimaju odgovornost za opće dobro i daljnje unapređenje demokracije u hrvatskome društvu.

'Želimo podijeliti odgovornost trenutka s građanima te ih potaknuti na izlazak na izbore kako bismo svi pokazali da svjesno i savjesno preuzimamo odgovornost za opće dobro i daljnje unapređenje demokracije u hrvatskome društvu', kaže se u priopćenju HBK-a koje potpisuje Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Komisije HBK-a 'Iustitia et pax'.

Ističući kako je političko djelovanje kao oblik neposredne skrbi za opće dobro, prijeko potrebno i časno služenje u zajednici, na izbore su osobito pozvali 'vjernike, katolike te odgovorne i ravnopravne članove zajednice koji u socijalnom nauku Crkve pronalaze smjernice za politički život'.

Osobu koja će u sljedećih pet godina obnašati časnu i odgovornu službu predsjednika Republike pozvali su da dosljedno djeluje u skladu s ovlastima propisanima Ustavom i zakonom.

'Budući da su te ovlasti većinom reprezentativne, očekujemo da ona bude moralni korektiv i savjest društva, dosljedno štiti i promiče pravnu državu, vladavinu prava i jednakost, poziva na socijalnu osjetljivost', kazali su.

Pozvali su da primjerom prednjači u zauzimanju za siromašne i marginalizirane, zauzima se za zaštitu dostojanstva radnika i rada te za pravednu raspodjelu javnih i društvenih dobara.

Zaštita čovjeka i obitelji, kao temeljne stanice svakoga društva

'Osobito očekujemo da u skladu s Ustavom bude jamac funkcioniranja institucija države, navlastito pravde i javne uprave, te da se zauzima za obranu i zaštitu konkretnog čovjeka i obitelji, kao temeljne stanice svakoga društva', poručili su iz HBK-a.

  • +6
  • +3

Hrvatska biskupska konferencija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

HBK podupire programe kandidata koji promiče kulturu života, zauzima se za dostojanstvo žene i majke, djece i starijih osoba, štiti obitelj utemeljenu na braku kao zajednici muškarca i žene, dosljedno poštuju vjersku slobodu, pravo na priziv savjesti...

Također su kandidate pozvali i na domoljublje te podržavanje hrvatske dijaspore i Hrvata u BiH.

Osvrnuvši se na 'neraščišćene ideološke prijepore koji onemogućavaju oprost i pomirenje' pozvali su na osudu svih zločina u skladu s duhom i slovom nekoliko rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Hrvatskog sabora.

'Očekujemo da se odabrani kandidat/ica zalaže za očuvanje i iznošenje cjelovite istine o Domovinskome ratu te da njeguje i promiče osobito poštovanje prema hrvatskim braniteljima'.

Također očekuju da predsjednički kandidati u predizbornoj kampanji čuvaju dostojanstvo i čast, te primjerenim i korektnim postupanjem prema političkim protivnicima očituju svoju prikladnost za obnašanje odgovorne državničke službe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!