PLJUSKA MESIĆU

Bozanić se odbio ograditi od Štambukovih izjava

30.09.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon što je hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk pred šest tisuća vjernika izjavio da bi bilo 'normalno i poželjno' da predsjednik države bude katolik, predsjednik Stjepan Mesić je od kardinala Josipa Bozanića zatražio da se javno ogradi od skandaloznih tvrdnji svog biskupa. Međutim, Bozaniću takvo što nije ni na kraj pameti.

Štoviše, kardinal Bozanić je, otkriva Novi list, 25. rujna odgovorio Mesiću da ga je njegovo pismo zateklo po povratku iz Rima, 18. rujna, no da je 'o njegovu sadržaju doznao već u Rimu iz hrvatskog dnevnog tiska'.

Bozanićev odgovor na Pantovčaku su doživjeli kao pravu pravcatu bezobraštinu. Ponajprije, tvrde da nije točno da je Bozanić mogao biti obaviješten o sadržaju Mesićevog pisma preko medija jer je sam Mesić javno rekao da je pisao Bozaniću zbog Štambuka, ali i ništa više od toga.

Mesić se u svom ambicioznom pismu od 14. rujna potrudio iznijeti kardinalu Bozaniću, u osnovnim crtama, razloge zbog kojih ovoga puta ni Crkva ne bi trebala preći šutke preko nedopustivih izjava biskupa Štambuka.

'Smatram da ne postoji eklatantniji i grublji primjer miješanja Crkve – kroz riječi jednoga od njezinih biskupa – u politički život Hrvatske', napisao je Mesić Bozaniću, tvrdeći da je 'apsolutno nemoguće naći i najmanje opravdanje za tezu da bi bilo normalno i poželjno da budući predsjednik bude katolik'.

'Vi vrlo dobro znate da je takva izjava izravan udar na temelje ustavnog uređenja Hrvatske, a ujedno i u suprotnosti s civilizacijskim dosezima današnjih demokratskih društava, budući da su u Hrvatskoj svi građani ravnopravni i da je apsolutno nedopustivo da se bilo koga diskriminira na temelju vjerske pripadnosti ili bilo kojeg drugog specifičnog svojstva', napisao je Mesić.

Mesić je istaknuo kako je biskup Štambuk prevršio mjeru te da činjenica da se u Hrvatskoj većina deklarira katolicima ne daje Crkvi povlaštenu poziciju. Objasnio je kako nikad nije tražio micanje križa iz državnih prostorija, nego micanje svih vjerskih obilježja, što je pak bio povod za crkveni napad na Mesića.

'Očekujem da se Crkva izrijekom ogradi od riječi biskupa Štambuka', zatražio je Mesić, inzistirajući i da Bozanić poruči biračima da je opredjeljivanje na predsjedničkim izborima isključivo stvar njihove savjesti i znanja, stručnosti i čestitosti kandidata, a ne njihove vjerske pripadnosti kandidata.

Bozanić se, međutim, oglušio na Mesićev zahtjev, tek ga primajući na znanje. Takav kardinalov stav sigurno će dodatno produbiti već ionako duboku provaliju između Kaptola i Pantovčaka.