blage kazne

Bošnjaković: Strože kazne za nasilnike

11.06.2019 u 16:31

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je na okruglom stolu "Nasilje u obitelji - svakodnevni izazovi u praksi" najavio strože kazne za nasilnike poručivši kako je u pravosudnom sustavu potrebno mijenjati svijest da kazne moraju biti oštre i odvraćajuće

Sadašnja praksa pokazuje da su kazne koje izriču sudovi prilično blage i da je puno izrečenih kazni blizu zakonskog minimuma, rekao je Bošnjaković, dodajući da se u postupku izmjena nalaze tri zakona – Zakon o kaznenom postupku, Kazneni zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

Dodao je da će analizirati kaznenu politiku ali će sasvim sigurno ići na povećanje kazni pri čemu će maksimalne kazne ostati iste jer se one ni ne približavaju tom pragu, ali će se intervenirati na način da se povećaju minimalne kazne, što će rezultirati strožom kaznenom politikom.

Mijenjati svijest u pravosudnim krugovima

Ministar smatra da je potrebno mijenjati svijest u pravosudnim krugovima na način da kazne moraju bit oštre i odvraćajuće. Ispričao je kako mnogi ljudi iz sustava, odvjetnici i suci, u razgovoru nakon objave nepravomoćnih kazni kažu to je „preoštro” ili to je drakonska kazna.

To pokazuje, zaključio je, da postoji svijest u pravosudnim krugovima koju je potrebno mijenjati na način da kazna mora biti oštra i odvraćajuća što, smatra, nije u suprotnosti s resocijalizacijom kojoj teže. Drži da će se bez takve politike loše stvari ponavljati.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da je u posljednjih deset godina zabilježen 10 tisuća manje prijavljenih osoba za prekršajna djela obiteljskog nasilja.

No, to ne govori da je suzbijeno obiteljsko nasilje i drugi oblici nasilja nad ženama jer postoje indikatori koji govore da žrtve imaju sve manje povjerenja u institucije i da se razni oblici nasilja nad ženama premještaju iz prekršajne u kaznenu sferu.

Kad se govori kaznenim djelima nasilja u posljednje tri godine zabilježen je porast i žrtava i počinitelja i kaznenih djela počinjenih prema bliskim osobama za oko 20 posto.

Božinović: Statistike su nam poražavajuće

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su statistike poražavajuće jer je nasilje u obitelji jedan od najčešćih uzroka smrti s udjelom ubojstava u obitelji od 47 posto u ukupnom broju ubojstava u posljednjih desetak godina.

MUP, dodao je, svoje aktivnosti primarno usmjerava na edukaciju i stručno usavršavanje djelatnika te razvijanje učinkovitog mehanizma prevencije s ciljem senzibilizacije policajaca ali i osvještavanja javnosti o važnosti pravilnog odgovora na fenomen rodno uvjetovanog nasilja kao i nužnosti prijavljivanja nasilja nadležnim tjelima.

Po njegovim riječima u tijeku je aktiviranje svih županijskih timova za suzbijanje nasilja u obitelji, dok se izmjenama Zakona o policiji predlaže da se nasilje u obitelji propiše kao nova teža povreda službene dužnosti s posljedičnim obveznim udaljenjem iz službe čime će policija doprinijeti vlastitoj vjerodostojnosti.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić je rekla kako je zadatak međuresorne suradnje pružiti pomoć žrtvi i s vremenom je ojačati kako bi sama mogla donositi svoje odluke i preuzeti odgovornost za budućnost i djecu dok nasilnika treba otuđiti iz te obitelji i pravedno kazniti jer je pravedna kazna ustvari prevencija.

Potrebno je također raditi na preodgoju najmlađih u njihovim obiteljima ali i u predškolskim ustanovama i školama, uz poruke koje govore da s verbalnim i fizičkim nasiljem ne mogu rješavati bilo kakva nezadovoljstva ni konflikti.