ZA KANAL SAVA-DUNAV

Borzan pozvala Schulza u poplavljenu Slavoniju

20.05.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Europarlamentarka Biljana Borzan pozvala je predsjednika Europskog parlamenta i kandidata za predsjednika Europske komisije Martina Schulza da posjeti poplavljena područja u Slavoniji. Pomoć i obnova poplavljenih krajeva Hrvatske bit će jedan od testova europske solidarnosti i koristi Hrvatske od članstva u Europskoj uniji, priopćio je u utorak osječki Ured zastupnice u EP-u Biljane Borzan

Hrvatska kao zemlja članica ima pravo očekivati znatna sredstva iz fonda za solidarnost i ostalih europskih izvora. Podrška ključnih ljudi Unije može značajno ubrzati proceduru i povećati opseg pomoći.

'Martin Schulz kao predsjednik Europskog parlamenta kojeg biraju izravno građani, ima obvezu biti na raspolaganjima tim istim građanima kada im je europska pomoć potrebna. Pozvala sam ga da dođe i osobno se uvjeri u razmjere stradanja u Slavoniji. Sve se to moglo i može spriječiti, između ostaloga i izgradnjom kanala Sava-Dunav. Jedan takav projekt dugoročno bi smanjio opasnost od poplava za zemlje u regiji. Osim toga, dao bi i ekonomski zamah po pitanju trgovine i prometa', kazala je Borzan.

Eurozastupnica je dodala kako bi kanal Sava-Dunav imao dodatnu europsku vrijednost jer bi služio nekoliko zemalja, kako članicama unije poput Mađarske i Hrvatske, tako i budućim članicama poput Srbije i BiH.

'Radi se o prekograničnom projektu, što znači da Connecting Europe Facility je jedan od potencijalnih izvora financiranja. Osim toga, ako se bude radila revizija prioritetnih europskih TEN-T pravaca, Hrvatska bi se trebala založiti za uvrštenje kanala u osnovnu mrežu. To bi značilo da će se kanal sigurno graditi i velikim dijelom financirati sredstvima EU. To ne bio čak ni veliki zahvat jer je dunavski prometni pravac već utvrđen kao prioritetni', smatra Borzan.

U očekivanju odgovora predsjednika Schulza, zastupnica je još jednom pozvala sve građane da pomognu uplatama na broj računa IBAN: HR6923400091511555516 poziv na broj 08, pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen), on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa (prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X) ili pak donacijama u hrani i vodi, higijenskim potrepštinama ili odjeći.