pzo sustavi

Borrell pozdravlja spremnost da se Ukrajini dostavi oružje

22.04.2024 u 19:12

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozdravio je u ponedjeljak najavu nekih zemalja članica da će konkretno pomoći Ukrajini dostavom protuzračnih sustava i topničkog streljiva

“Drago mi je da su neke zemlje članice iskazale volju da će konkretno pridonijeti u pogledu protuzračnih sustava i da će podržatii i proširiti češku inicijativu o streljivu i njemačku o protuzračnoj obrani”, izjavio je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova i obrane u Luxembourgu.

O teškoj situaciji u Ukrajini, gdje Rusija pojačava svoje napade, govorili su šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba i ministar obrane Rustem Umjerov, koji su se ministrima država članica EU-a obratili video-vezom.

Ministar Kuleba je okupljenim ministrima poručio da je “sada vrijeme za djelovanje, a ne za raspravu”.

 Na pitanje kada će Ukrajina dobiti sedam sustava protuzračne obrane Patriot što je zatražio predsjednik Volodimir Zelenskij, Borrell je odgovorio da je odluka na državama članicama.

 “Mislim da je sada sazrelo vrijeme, sve je rečeno i preostalo je učiniti još puno stvari”, rekao je Borrell.

 Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je na sastanku pozdravljena odluka američkog predstavničkog doma o vojnoj pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara.

 “To je velika pomoć, ali ona nije dovoljna. Moramo jačati i ulagati u sustave protuzračne obrane i u topničko streljivo”, rekao je Grlić Radman.

 Ministri vanjskih poslova država članica EU-a postigli su politički dogovor o širenju sankcija protiv Irana nakon njegova napada na Izrael.

 “Postigli smo politički dogovor o proširenju postojećeg sankcijskog režima protiv Irana u području dronova i raketa i njihovoj mogućoj isporuci Rusiji”, rekao je Borrell.