značajne implikacije

Boris Johnson naglasio britansko protivljenje Sjevernom toku 2

16.11.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson na sastanku ministara naglasio je protivljenje plinovodu Sjeverni tok 2, rekao je u utorak njegov glasnogovornik

„Naglasio je britansko protivljenje plinovodu Sjeverni tok 2 koji bi mogao preusmjeriti pošiljke iz Ukrajine i mogao imati značajne sigurnosne implikacije u regiji“, rekao je.

„Također je ponovio svoju zabrinutost situacijom na ukrajinskoj granici i istaknuo da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati teritorijalni integritet Ukrajine“.

Plinovod Sjeverni tok 2 podvodnim putem spaja Rusiju i Njemačku, a financirali su ga ruski energetski div Gazprom i njegovi europski partneri, usprkos protivljenju SAD-a i nekih europskih država poput Ukrajine i Poljske.

Plinovod čeka odobrenje njemačkog regulatora kako bi počeo s komercijalnom prodajom plina. Njemačka agencija za mrežne djelatnosti privremeno je u utorak obustavila proces izdavanja te dozvole jer tvrtka koja upravlja plinovodom formom ne odgovara njemačkim zakonima.

Moskva ističe kako bi Sjeverni tok 2, koji će udvostručiti ruske kapacitete za isporuku plina putem Baltika na 110 milijardi kubičnih metara, mogao biti spas za europsko tržište tim energentom, suočeno s nestašicama i ogromnim rastom cijena.

Pošto Sjeverni tok 2 zaobilazi dosadašnje tranzitne zemlje poput Ukrajine, pa time ugrožava njeno gospodarstvo ovisno o naknadama za tranzit.

Johnson je u ponedjeljak rekao kako će Britanija uskoro trebati birati između oslanjanja na ruske ugljikovodike i podržavanja Ukrajine, mira i stabilnosti.

"Kada kažemo da podržavamo suverenitet i integritet Ukrajine, to nije zato što želimo biti protivnici Rusiji, ili da želimo na neki način strateški okružiti ili potkopati tu veliku zemlju", poručio je Johnson u govoru, čije je isječke objavio njegov ured.

"Nadamo se da će naši prijatelji možda prepoznati da ćemo uskoro morati birati između dodatnog oslanjanja na ruske ugljikovodike kroz nove velike naftovode te podržavanja Ukrajine, mira i stabilnosti", dodao je.