STVAR PRESTIŽA

Borba Pahora i Janše preko hrvatskih leđa

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.05.2009 11:13
  • Objavljeno 07.05.2009 u 10:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pitanje prihvatljivosti Rehnova prijedloga u Sloveniji nije samo stvar odnosa s Bruxellesom i Zagrebom, nego i unutarnje igre za politički prestiž između sadašnjeg i bivšeg premijera, otkrivaju u četvrtak neki od komentara u slovenskom tisku, nakon što je Pahor odluku o slovenskim dopunama na Rehnov tekst odgodio za tjedan dana

Stranački konsenzus oko tih primjedbi Pahoru za tjedan dana neće biti ništa lakše dobiti, ali se teško osloboditi dojma 'da su teškoće zapravo uvjetovane odnosima u slovenskoj politici', navodi u komentaru od srijede ljubljansko Delo.

'Na jednoj strani imamo ambicioznog lidera oporbe Janeza Janšu, koji je kao premijer prije dvije godine pristao da se spor rješava na Međunarodnom sudu u Haagu, a sada mu ni Rehnov prijedlog, koji je bolji od sudskog rješavanja spora, ne odgovora', navodi slovenski  list u komentaru Janšinim kritikama da je začuđen što je, zbog vlastite neaktivnosti, Slovenija dobila 'tako slab' prijedlog. Iako hrvatska politika oduševljenjem vezanim uz Rehnov zadnji prijedlog izvodi političku predstavu, jer prijedlog nije uvažio njene zahtjeve da se o granici presudi u Haagu, odugovlačenje Slovenije moglo bi pokazati da se ona zapravo boji kompromisa, jer je prijedlog ipak dobra osnova za kompromisno rješenje, smatra komentator vodećeg slovenskog lista.

Ljubljanski list Dnevnik u svom komentaru ide još dalje i tvrdi da će odbijanje Rehnova prijedloga za Sloveniju biti autogol, iako sadašnji zastoj odražava konkurentsku igru dviju najvećih slovenskih stranaka, Pahorovih socijaldemokrata i Janšine Slovenske demokratske stranke.

Situacija s graničnim tenzijama i blokadom hrvatskih pristupnih pregovora za Sloveniju će se pokazati kontraproduktivnom, iako problem sporih pregovora Hrvatske s Europskom unijom ima i širu dimenziju, jer 'i Zagrebu i Bruxellesu zapravo odgovara da se obećano članstvo Hrvatske u EU malo odgodi', teza je komentatora Dejana Kovača

No Zagreb i Bruxelles ujedinjuje upravo zadovoljstvo što to radi Slovenija, a granični problem prije ili kasnije opet će postati bilateralno, a ne europsko pitanje, iako se u međuvremenu odnosi s Hrvatskom zbog blokade neće popraviti, smatra Kovač.

A bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u četvrtak je u Delu, u svojoj analizi sadašnje slovensko-hrvatske situacije, zapravo ponovio 'razorne' Janšine kritike na račun dobivanja 'slabog' Rehnova prijedloga.

'Nije mi jasno kako će ta stvar završiti. Hoće li Slovenija odbiti slab Rehnov prijedlog, koji je zapravo već napola prihvatila? Hoće li Slovenija pregovarati na terenu koji su odredili drugi i hoće li biti prisiljena prihvatiti rješenja koja će biti napola slaba?" pita se Rupel te dodaje da Pahor mora inzistirati na izlazu na otvoreno more i Piranskom zaljevu po 'načelu pravičnosti' kao osnovnom preduvjetu za prihvaćanje bilo kojeg rješenja.

Sloveniji se s dogovorom o arbitraži 'nikamo ne žuri', a začuđujuće je da je Rehn dao prijedlog koji više odgovora Hrvatskoj koja nije članica EU, nego Sloveniji koja je članica tog kluba, navodi Rupel i dodaje:

'Rehnove prijedloge zapravo bi morala napisati Slovenija, a onda bi im Rehn dodijelio autoritet Europske unije'.

Iako je donedavno bio savjetnik za vanjsku politiku premijera Pahora, a trenutačno je službenik Ministarstva vanjskih poslova u rangu veleposlanika, Rupel je kao član Janšine stranke pokazao da je vrlo kritičan prema načinu na koji pitanje odnosa s Hrvatskom i rješenja zapleta oko granice i deblokade tretira sadašnji premijer.

'Pahor je iz opozicije tvrdio da granična pitanja s Hrvatskom treba odvojiti od njenih pristupnih pregovora, a Janša i bivša vlada da to pitanje treba riješiti prije ulaska Hrvatske u EU. To su bile dvije različite škole mišljenja. Takvo ideološko stanje iz vremena lanjskih izbora i dalje utječe na tok stvari i na događaje. Zbog pogrešnih izjava dužnosnika sadašnje vlade da Slovenija u blokadi ima potporu većine članica EU-a i dogodilo se je da je Slovenija u samo nekoliko mjeseci od najbolje nove članice iznenada postala problem. Dopustili smo da prevlada percepcija po kojoj je Slovenija nerazumna, neshvaćena i nerazumljiva članica, te kapriciozna i egocentrična država s kojom se je teško o bilo čemu dogovoriti', kritičan je na račun sadašnje vlade Rupel. No on dodaje da je  izvorni grijeh na Hrvatskoj, koja je - kako navodi - do sada 'odbila barem pet rješenja za granicu što ih je nudila Slovenija' te da Hrvatska ima otvorena granična pitanja skoro sa svim susjednim državama, a Slovenija gotovi ni sa kim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi