REKTOROVA INICIJATIVA

Boras: Vratite ćirilicu u škole

Damir Boras

Damir Boras

Izvor: Screenshot / Autor: hr.n1info.com

Svoj zahtjev novom ministru znanosti i obrazovanja, ali i premijeru uputio je putem medija rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Predlaže da se u osnovne škole vrati učenje ćirilice, koja je iz programa nestala početkom devedesetih. Usto bi i glagoljicu uveo kao izborni predmet jer je riječ, kaže, o starohrvatskim pismima

'Mislim da bi učenje ćirilice trebalo vratiti u škole, kao što bi trebalo glagoljicu ponuditi kao izborni predmet. To su starohrvatska pisma i bilo bi lijepo nanovo ih vidjeti u nastavi', izjavio je Boras za Jutarnji list.

Ćirilica pripada našoj povijesti, hrvatsko je pismo i rabila se stoljećima, naglašava zagrebački rektor koji je uvjeren da bi stručna javnost to poduprla.

Davor Dukić, redovni profesor Odsjeka za kroatistiku - Katedre za stariju hrvatsku književnost, navodi dva razloga zbog kojih bi bilo dobro učiti ćirilicu.

'Na ćirilici imamo niz starih tekstova, a poznavanje toga pisma pomaže učenju ruskog jezika. Drugi je razlog to što se u nama susjednim zemljama rabe i ćirilica i latinica, a savladavanjem osnova ćirilice u osnovnoj školi naši bi učenici dobili mogućnost čitanja stručne literature na ćirilici', kaže Dukić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!