TKO JE HANNES SWOBODA

Borac za pravdu, a ne pravičnost

13.03.2009 u 14:18

Bionic
Reading

Hannes, ili točnije Johannes Swoboda, našao se u središtu pažnje hrvatske javnosti zbog svoje uloge u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu gdje je, zahvaljujući svom trudu, odigrao presudnu ulogu protiv usvajanja jednostranih slovenskih stavova u Europskom parlamentu

Swoboda je austrijski socijaldemokratski političar koji se rodio 1946. u Bad Deutsche Altenburgu, a završio je pravo i ekonomiju na Bečkom sveučilištu. U politici je od 1983. Otad je obnašao brojne političke funkcije u Austriji kao član tamošnje socijaldemokratske stranke. Zastupnik u Europskom parlamentu postao je 1996, a potpredsjednik već godinu dana kasnije.

Većina njegova parlamentarnog rada usmjerena je na područje Balkana, Bliskog istoka, Turske i zemlja Magreba. Na dužnosti izvjestitelja Europskog parlamenta za napredak Hrvatske u pregovorima s Europskom unijom je od početka istih sredinom 2006. Za Hrvatsku se zalagao i prije nego što su pregovori službeno otvoreni. Sredinom 2005, govorio je da Europska unija treba početi pregovore s Hrvatskom jer je to važno za cijelu regiju. Posljednjih dana doživljava zvjezdanu popularnost u Hrvatskoj nakon što je izjavio da je plan povjerenika za proširenje Europske unije proslovenski sastavljen.

Europski parlament

Uzrok tomu je njegova ustrajnost da se problem riješi bilateralno i da rješenje bude doneseno u skladu s međunarodnim pravom bez slovenskih ucjena i načela pravičnosti. Takva je rezolucija Europskog parlamenta izazvala ljutnju Slovenaca koji su je objasnili moćnim utjecajem hrvatskog lobija u toj europskoj instituciji. To nije bio prvi put da se Slovenija žali na hrvatski lobistički utjecaj u Europskom parlamentu. Kada je Swoboda u izvješću za 2006. uvrstio potrebu da se spor oko granice riješi arbitražom iako je se Slovenija tada pozivala na propali sporazum Drnovšek–Račan, tadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel žalio se na hrvatski lobi. Danas Rupela napadaju slovenski nacionalisti, jer je navodno odgovoran za mapu slovenskog Geodetskog zavoda iz 1983. na kojoj je sporna lijeva obala Mure prikazana u tadašnjoj SRH.

Ipak, otkad je na dužnosti izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku, njegov odnos sa Sanaderovom vladom uglavnom je bio toplo-hladan i ovisio je o problemima koji su trenutačno mučili našu zemlju. Primjerice, odmah nakon izbora upozorio je vladajuće na to da prekidanje prakse da predsjednik najjače oporbene stranke ujedno bude i šef Saborskog odbora za praćenje pregovora s EU nije dobar znak. Sanader je tada morao potrošiti mnoge sate u žustrim razgovorima sa Swobodom kako bi mu objasnio zašto je na to mjesto postavio Vesnu Pusić.

Također, tijekom svoga mandata često je upozoravao na probleme korupcije i organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Nakon atentata na Ivu Pukanića istaknuo je 'apsolutnu zabrinutost' zbog ovoga događaja.

'Ovo je šok koji Hrvatsku jasno baca unatrag u njezinim nastojanjima da uđe u EU. Ili će Vlada uspjeti u svojim namjerama i napraviti reda i time na neki način ukloniti svoj nemar posljednjih mjeseci i godina ili nema ništa od tako skorog ulaska Hrvatske u EU. Nedavno sam izjavio kako se moraju pronaći velike ribe, što je premijer (Ivo) Sanader kritizirao, ali primjećuje se da postoje velike ribe na području kriminala i one do sada nisu uhićene', rekao je tada Swoboda.

Nerazumne slovenske ambicije u Savudrijskoj vali kamen su spoticanja na hrvatskom putu u EU

U vrijeme zastoja pregovora oko pitanja ZERP-a, Swoboda je upozoravao da će Hrvatska morati popustiti i za ulazak u EU nešto žrtvovati te je predlagao da se njegova primjena odgodi do završetka pristupnih pregovora, ali je ujedno i kritizirao slovensku politiku da pazi što radi jer bi u svijetu mogla biti prikazana u 'krivom svjetlu'. Ipak, njegovi izvještaji o napretku Hrvatske bili su uglavnom pozitivni. Počevši od već spomenutog za 2006. godinu, preko prošlogodišnjeg kada je u izvještaj uvrstio 2009. kao ciljanu godinu završetka pregovora s Hrvatskom, do ove godine kada nam je išao na ruku inzistiranjem na rješenju spora sa Slovenijom u skladu s međunarodnim pravom.

Iako Europski parlament nije institucija od presudne važnosti u kojoj se donose najvažnije odluke, njegov utjecaj na ostale institucije Europske unije poput Europske komisije ipak nije zanemariv te se odluke neće donositi suprotno smjernicama koje je postavio.

Swoboda se u slobodno vrijeme bavi slikarstvom i fotografijom. Oženjen je za bivšu austrijsku državnu tajnicu Brigitte Ederer koja trenutačno radi kao generalna direktorica u Siemens AG Austria.