BRANI SE ŠUTNJOM

'Bombašu iz Stenjevca' mjesec dana istražnog zatvora

14.01.2013 u 17:15

Bionic
Reading

Osumnjičeni za prošlotjedno podmetanje dviju eksplozija u Zagrebu Vojislav Blažević (54) nastavio se braniti šutnjom pa još nisu poznati njegovi motivi, a zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage i ponavljanja kaznenog djela, određen mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Osumnjičeni 54-godišnjak nije želio odgovarati na pitanja državnih odvjetnika koji su ga došli ispitati u bolnicu Sestara milosrdnica, gdje je smješten zbog lakših ozljeda u drugoj eksploziji na autobusnoj postaji u Stenjevcu u petak nakon ponoći.

Njegov branitelj Branko Šerić potvrdio je za Hinu da se Blažević nastavio braniti šutnjom, a štrajka i glađu. Odbija hranu i vodu pa je primio infuziju, rekao je Šerić i ocijenio da je njegov branjenik psihički i fizički iscrpljen.

Blaževića su iz bolnice prevezli na zagrebački Županijski sud, gdje mu je poslijepodne sutkinja istrage Vera Polak-Presečki na prijedlog državnog odvjetništva odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i dokaze, to jest ometanja istrage, te ponavljanja kaznenog djela.

Šerić je najavio žalbu.

Po njegovim riječima, Blažević bi danas trebao biti prevezen u zatvor u Remetincu, a zatim, s obzirom na loše zdravstveno stanje, u Bolnicu za osobe lišene slobode.

Policija je jučer osumnjičila Blaževića za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, za što je predviđena zatvorska kazna do pet godina. No, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je kako istraga nije završena jer nije utvrđen motiv niti je li još netko sudjelovao u postavljanju i aktiviranju eksplozivnih naprava.

U policiji kažu da je vještačenjem ostataka eksplozivnih naprava utvrđena vrsta eskploziva te način i mehanizam njihova aktiviranja, no u interesu istrage o tome ne žele govoriti.

Prva eksplozija dogodila se 9. siječnja na željezničkoj pruzi u Susedgradu kad je na eksplozivnu napravu naletio teretni vlak. Druga eksplozija dogodila se 11. siječnja nešto poslije ponoći na autobusnoj postaji u Stenjevcu. Obje su uznemirile stanovnika i na gradske ulice izvukle duge policijske cijevi.

Osim što su se dogodile u razmaku manjem od 48 sati i na istom području - u zapadnom dijelu grada, zajedničko im je i što su u oba slučaja improvizirane eksplozivne naprave prouzročile tek manju štetu - neznatno oštećetile prugu 50-ak metara zapadno od željezničke postaje u Podsusedu i razbile stakla na autobusnoj postaji na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice.

Nagađanja o mogućemu terorističkom činu već su prije opovrgnuli ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, šef zagrebačke policije Goran Burušić i načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, koji je eksplozije okarakterizirao djelima protiv opće sigurnosti.

U oba slučaja bio je prekinut željeznički promet na X. koridoru, najprometnijemu hrvatskom željezničkom magistralnom smjeru kojim, osim međunarodnih i domaćih putničkih i teretnih vlakova, vozi i pridgradski vlak.

Osim domaćih medija, za eksplozije koje su potresle zapadni dio Zagreba zanima se i svijet, a vijest su prenijeli mediji od Srbije preko Njemačke do Amerike.