TERORISTIČKI NAPAD

Bombaš u Afganistanu ubio 28 civila

21.02.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Bombaš samoubojica ubio je najmanje 28 osoba, a 36 ranio u napadu na zgradu lokalne vlasti u pokrajini Kunduz na sjeveru Afganistana, a u pokrajini Nangarhar na istoku u NATO-ovom bombardiranju noću ubijena je šesteročlana obitelj, javljaju agencije

Policija je izvukla tijela mrtvih, no kako su mnogi ranjeni u kritičnom stanju, strahuje se da bi broj mrtvih mogao porasti, rekao je lokalni dužnosnik, a prenosi agencija AFP.

Bombaš je aktivirao eksploziv u redu ljudi koji su čekali da bi izvadili osobnu iskaznicu pred zgradom lokalne vlasti, prenosi agencija Reuters.

U zadnje dvije godine Kunduz je postao središte talibanske pobune s napadima koji se šire na okolne pokrajine prema sjeveru. Unatoč 150.000 stranih vojnika pod NATO-ovim zapovjedništvom, nasilje u Afganistanu dosegnulo je najvišu razinu otkako su krajem 2001. Amerikanci svrgnuli talibanski režim.

U stanovništvu Afganistana raste osjećaj neprijateljstva prema strancima zbog civilnih žrtava u operacijama NATO-a, a novih žrtava bilo je i tijekom vikenda.

Noću na ponedjeljak poginulo je šest članova jedne obitelji, bračni par i njihovo četvero djece, kada je NATO pogreškom bombardirao njihovu kuću u Nangarharu, rekao je guverner te istočne pokrajine. To je druga moguća pogreška NATO-ovih snaga u dva dana, jer je koalicija optužena da je u nedjelju ubila pedesetak civila u nekoliko operacija u susjednoj pokrajini Kunar. Međunarodne snage najavile su istragu.

Civili su najveće žrtve afganistanskog sukoba. Najmanje je 2.400 osoba poginulo u 2010, prema nevladinoj udruzi ARM (Afghan Rights Monitor), a 3.200 je ranjenih. Dodaje se da su dvije trećine ubijenih civila žrtve samoubilačkih napada, bomba kućne izrade i napada na pobunjenike.

Međunarodne snage odgovorne su za 21 posto tih žrtava.

Vikend u Afganistanu bio je osobito krvav jer je 38 osoba ubijeno u subotu, kada su sedmorica samoubojica napala banku u Džalalabadu, najvećem gradu na istoku zemlje, i ubila klijente i brojne policajce koji su došli podignuti plaću, a zatim se sukobili s policijom, što je trajalo nekoliko sati.