inauguracija bez 'kukavice'

Bolsonaro otputovao na Floridu, izbjegao primopredaju vlasti Luli da Silvi

30.12.2022 u 23:07

Bionic
Reading

Predsjednik Jair Bolsonaro, krajnji desničar, otputovao je u petak iz Brazila u Sjedinjene Države, dva dana prije isteka mandata i preuzimanja dužnosti njegova omraženog nasljednika, ljevičara Luiza Inacija Lule da Silve u Braziliji, pišu mediji

Bolsonaro, koji nije čestitao Luli na izbornoj pobjedi, neće u nedjelju biti u Braziliji na svečanoj inauguraciji novog predsjednika kojemu bi po protokolu trebao predati predsjedničku lentu.

Na upit AFP-a, predsjednički ured nije htio potvrditi ove informacije.

Potpredsjednik Hamilton Mourao koji privremeno obnaša dužnost, obratit će se u subotu navečer, objavio je nacionalni radio RNR.

Bolsonaro u govoru svojim pristašama u petak nije spomenuo putovanje, ali im se izravno obratio. Njegovi pristaše i dalje kampiraju pred vojarnama i glavnim vojnim stožerima u Braziliji i u drugim gradovima, pozivajući na vojnu intervenciju kako bi se spriječilo da Lula preuzme vlast.

"Svijet neće stati 1. siječnja (...) Pred nama je velika budućnost", istaknuo je Bolsonaro. "Gubimo bitke, ali ne gubimo rat", dodao je Bolsonaro koji je s malom razlikom izgubio listopadske predsjedničke izbore u utrci s ljevičarskim protukandidatom Luizom Inaciom Lulom da Silvom."Nikad nisam mislio da ću doći dovde", rekao je Bolsonaro kroz plač i dodao: "Barem smo za četiri godine odgodili propast Brazila s ovom nesretnom ljevičarskom ideologijom".

"Dao sam najbolje od sebe", rekao je predsjednik na odlasku, čiji mandat većina analitičara ocjenjuje veoma lošim.

Ispred njegove službene rezidencije u palači Alvoradi prosvjednici koji su izravno pratili prijenos izvikivali su "kukavico!", "sramota!".

Nakon pobjede Lule da Silve Bolsonaro živi u Braziliji u skrovitosti i ne istupa u javnosti.