ako vlada ne plati

Bolna tema o kojoj sindikalisti zasad šute: Znate li koliko će učitelje koštati jedan dan štrajka?

15.11.2019 u 10:03

Bionic
Reading

Sindikati su odbili zadnju Vladinu ponudu, povećanje osnovice za plaće svim javnim službenicima od 6,12 posto sljedeće godine te prosvjetarima od 1. srpnja 2020. dodatak od dva posto ako do kraja lipnja ne dođe do promjene Uredbe o koeficijentima, i najavili nastavak štrajka. Premijer Plenković poručio im je da nakon 15. studenog Vlada više neće plaćati dane provedene u štrajku

'Ako neće plaćati, onda neće plaćati', prokomentirao je izjavu premijera predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, piše Jutarnji list.

Dodao je da zaposlenici škola na referendumu koji se provodio u srijedu i četvrtak u gotovo stopostotnom postotku odbijaju prethodnu Vladinu ponudu (kojom se predlagao rast koeficijenata od dva posto za zaposlene u obrazovanju od 1. srpnja iduće godine). To je najbolja poruka Vladi od koje, unatoč žestokim tonovima posljednjih dana, očekuju nastavak pregovora u skladu sa sindikalnim zahtjevom od kojega ne odustaju: rast koeficijenata zaposlenih u obrazovanju za 6,11 posto.

'Okvir za pregovore ispod kojega ne možemo ići je rast koeficijenata od 6,11 posto, a razgovarati možemo samo o dinamici, priznavanju složenosti poslova i odgovornosti zaposlenih u školama te metodama kojima se to može postići. Odazivat ćemo se na svaki sastanak u interesu dijaloga i postizanja cilja, a taj je da se riješi pitanje zaostajanja plaća zaposlenih u obrazovanju', rekla je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Premijer je rekao kako je Vladina ponuda korektna i u okviru mogućnosti, s čime su se složili ministri Zdravko Marić i Josip Aladrović te ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Ponovio je da će u mandatu ove Vlade, od 2016. godine te uz rast osnovice u 2020. godini za 6,12 posto i prihvaćanjem dodatka od dva posto, prosvjetarima plaća porasti ukupno za više od 20 posto.

  • +7
Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Za plaće zaposlenih u prosvjeti mjesečno se izdvaja više od pola milijarde kuna. Trošak za zaposlene u obrazovanju za jedan radni dan maksimalno iznosi oko 30 milijuna kuna bruto, pa bi to mogao biti i najviši dnevni 'gubitak' za državu ako su u štrajku svi zaposleni, kako doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Odluči li Vlada da neće plaćati štrajk, sudionici bi u slučaju njegova nastavka mogli ostati bez oko 315 kuna na dan, koliko prema izračunima školskih sindikata iznosi prosječna dnevna zarada učitelja.

Iz školskih sindikata ne žele govoriti o tome tko će podmiriti trošak ako se štrajk nastavi, odnosno hoće li to pokriti sindikati.

Čelnici školskih sindikata na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Vjerujte, nema tog sindikata koji može pokriti taj trošak, a pogotovo ne nečlanovima sindikata', uvjerava sindikalac dobro upoznat sa stanjem sindikalnih blagajni. Uzmemo li za primjer najveći sindikat, Sindikat hrvatskih učitelja, koji broji oko 25.000 članova - da je samo 70 posto njihovih članova u štrajku, morali bi za to izdvojiti oko 5,5 milijuna kuna po danu.

U novije vrijeme samo su jednom, i to za SDP-ove vlade i ministra obrazovanja Željka Jovanovića, Sindikat hrvatskih učitelja te školski sindikat Preporod svojim članovima platili štrajk, ali samo za jedan dan i u iznosu od 70 posto dnevne zarade.