DOCUMENTA I GOLJP O PRESUDI

Bolje bi bilo da su 34 milijuna kuna uplatili u fond za civilne žrtve rata

03.02.2015 u 15:07

Bionic
Reading

Nakon što je Međunarodni sud pravde odbacio hrvatsku i srpsku tužbu za genocid već su krenule interpretacije koja je od dviju zemalja veća gubitnica. Odmah su reagirale udruge za zaštitu ljudskih prava i prava civilnih žrtava ratova, Documenta i GOLJP, upozorenjem kako je 'jako važno da ograničena energija naših društava, javnosti i vlada ne ode u interpretacije koje odgovaraju 'našoj' strani, već u razvijanje bilateralnih procesa'. Novac potrošen na ovu unaprijed izgubljenu bitku pametnije je bilo usmjeriti u fond za civilne žrtve rata, ocijenili su

Nužno je unapređivati i razvijati instrumente i pristupe procesima obnove povjerenja koji čine temelj priznanja patnje svih žrtava rata i suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, Srbiji i svim drugim postjugoslavenskim zemljama, istaknuli su u zajedničkom priopćenju povodom presude Međunarodnog suda pravde Documenta i GOLJP.

Podsjećaju kako su, prema javno objavljenim podacima, dvije države potrošile ukupno 34 milijuna kuna, koliko je moglo biti preusmjereno u fond za civilne žrtve rata. Naime Hrvatska je potrošila 28 milijuna kuna, a Srbija oko šest milijuna. Prema navodima nekih medija, najveći dio hrvatskog troškovnika odnosi se na usluge odvjetnika Davida B. Rivkina te odvjetničko društvo Matrix iz Londona.

Upozorenje predsjedajućeg suca Tomke, koji je istaknuo manjkave dokaze, nepotpisana svjedočenja ili svjedočenja potpisana od strane policije, ove dvije nevladine udruge tumače kao potrebu za daljnjim istraživanjem svih ratnih zločina.

Mada Statut Suda predviđa dvije mogućnosti za ponovno otvaranje pravomoćno okončanog postupka, smatramo da bi ubuduće ograničena sredstva trebalo koristiti za intenziviranje istraga, obeštećenje svih civilnih žrtava rata i izgradnju mira, upozoravaju aktivisti.

Tome u prilog ističu kako bi 'institucije Hrvatske i Srbije trebale uložiti veću energiju u traganje za nestalima, utvrđivanje činjenica o svim stradalima, procesuiranje ratnih zločina i podršku civilnim žrtvama rata koja je do sada bila nedostatna'.

Podsjetimo, Sudsko vijeće Međunarodnog suda pravde sačinjeno od sedamnaest sudaca utvrdilo je danas počinjenje brojnih zločina koji zbog izostanka namjere potpunog ili djelomičnog fizičkog uništenja nisu dosegli razmjere genocida.

Obje su zemlje obraćanjem Međunarodnom sudu pravde ujedno donijele odluku da će poštivati donesenu presudu.