NEMA INTERESA ZA VILE

Bogati stranci na Jadranu traže manje i jeftinije kuće

21.08.2014 u 08:06

Bionic
Reading

Špica turističke sezone najčešće je i udarni termin za tržište nekretnina, barem što se tiče agencija koje posluju na jadranskoj obali. Atraktivne istarske vile i dalje pobuđuju interes, no realiziranih prodaja je manje nego ranijih godina. Naime pod utjecajem gospodarske krize, stranci zadnjih godina manje kupuju veće nekretnine, dijelom i stoga što očekuju možebitan daljnji pad cijena

U agencijama doznajemo da se više traže stanovi, manje kuće i apartmani, a kako zaključuju naši sugovornici, za mnoge je strance kupovina ovakvog tipa nekretnine 'ulaganje u sigurniju budućnost', jer po uzoru na domaće ljude i stranci računaju da će kupljenu nekretninu iznajmljivati u sezoni.

'Što se tiče interesa državljana EU-a, interes je jednak jer su i prije mogli kupovati, no potencijalnih kupaca s područja Rusije daleko je manje. Povećan interes opažamo kod naših ljudi koji žive na području Kanade, SAD-a i Australije, no, nažalost, uglavnom i ostaje na razini interesa. Što se tiče trenda, strane državljane EU-a više zanimaju stanovi ili ponuda manjih kuća, u vrijednosti od 150 tisuća eura i manje. Definitivno razmišljaju da je kriza i pokušavaju minimalizirati cijene. Dio krivnje snose i mediji, jer čim se u medijima izjavi da cijene padaju, kupci smatraju da mogu dobiti nekretninu na poklon', kaže nam Jadranka Vukotić iz agencije Istra dom.

Upit za ekskluzivnu nekretninu imali su prošle godine, no kupnja nije realizirana jer su potencijalni kupci željeli imati i vlastitu plažu, što je kod nas nemoguće.


Mladen Mrdeža, član uprave tvrtke Urbes maritimae immobiliare d.o.o., smatra da je nastupio blag, možda minimalan, ali ipak porast prodaje. U razgovoru napominje da je s ulaskom Hrvatske u EU očekivao više pozitivnih pomaka, no dogodilo se malo ili gotovo ništa.

'Možda još nije trenutak u kojem se može reći da se tržište oporavlja, no nakon dosadašnjeg opadanja prodaje i pada cijena rekao bih da su u zadnjih šest godina cijene došle do dna. Talijani su bili gosti koji su najviše i kupovali nekretnine na našoj obali. Trenutno, barem što se tiče naše agencije, Austrijanci nas drže na životu.

Doduše, kvalitetnu nekretninu na dobroj poziciji nikada nije bio problem prodati, no kako mi kažu zaposlenici naše agencije, stranci više iskazuju interes za male nekretnine. Trend su i Ukrajinci, no to su uglavnom bogatiji pojedinci koji bi zbog situacije u svojoj zemlji željeli posjedovati nekretninu na našem moru, a također razmatraju Italiju, Španjolsku i Grčku. Pozitivno je to da se građanima Rusije izašlo u susret i da sada mogu kao pojedinci imati nekretninu u vlasništvu, no nisam vidio da je porastao interes nakon toga', napominje Mrdeža.

'Tržište je nešto živnulo, no nije kao što je bilo prije krize. S obzirom na gospodarsku situaciju, razumljivo, kupci žele povoljnije dobiti nekretninu. Većinom se traže apartmani od 40 do 45 kvadrata unutar 80 tisuća eura. To je na neki način ulaganje jer, prema onom što nam kažu potencijalni kupci u razgovoru, namjeravaju ih koristiti za odmor i iznajmljivanje, a kad se radi o našim ljudima koji žive u inozemstvu, obično napominju i da se namjeravaju preseliti na more kad odu u mirovinu. Iznimno imamo upita i za nekretnine u rasponu od 100 do 200 tisuća eura, no baš ti kupci, oni nešto dubljeg džepa, više inzistiraju da im se cijene spuste', kaže Nenad Popović iz agencije Neel con d.o.o. Real estate.