TISUĆU TRAKTORA NA CESTAMA

Blokirane ceste prema Zagrebu i Osijeku

Bionic
Reading

Blokirane su ceste od Vinkovaca do Zagreba. Seljaci su traktorima blokirali prometnice i sve su bliže blokadi glavnog grada. Nezadovoljni seljaci blokirali su i cestu koja povezuje Vinkovce i Osijek

Cestu koja povezuje Vinkovce i Osijek, nedaleko ulaska u selo Jarmina, u potpunosti su u petak, točno u podne, blokirali nezadovoljni seljaci koji već treći dan na tom mjestu s više od 400 traktora mirno prosvjeduju.

Nezadovoljni nedolaskom ministra poljoprivrede Petra Čobankovića na razgovore u Slavoniju i istrajni u zahtjevima za prijedlogom rješenja njihovih zahtjeva – isplate poticaja, kapitalnih ulaganja i obustave odluke o 40-postotnom sniženju ovogodišnjih poticaja, odlučili su cestu blokirati do daljnjeg.

'Već u 13 sati u Đakovu vođe pet seljačkih udruga i organizatori prosvjeda imaju sastanak na kojem će se odlučiti kako ćemo nastaviti prosvjede. Cesta na izlasku s južne vinkovačke obilaznice prema Jarmini blokirana je do daljnjega i puštat ćemo samo vozila Hitne pomoći i policije', rekao je Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije.

Iz kolone od 400 traktora, koja već danima stoji na jednom prometnom traku ceste, u podne se izdvojilo njih 20-ak koji su blokirali i drugi trak te, kao i u četvrtak, u potpunosti zaustavili promet.

'Ako netko iz Vlade ima rješenje na način da me osobno potkupi, predlažem im da mi daju milijardu kuna, koliko duguju seljacima, pa ću to lijepo raspodijeliti svima vama', poručio je prosvjednicima Pokrovac i dodao kako 'nezadovoljne poljoprivrednike ne zanimaju nikakve isplate u repromaterijalu, nego i isključivo podmirenje duga – u novcu'.

Promet s južne vinkovačke obilaznice presumjerava se prema Ivankovu i Đakovu, dok se iz sela Jarmine vozače presumjerava na alternativne pravce. Navodno je diljem kontinentalnog dijela Hrvatske na 10-ak punktova na cestama više od 2.500 traktora.

Blokirana i cesta prema Zagrebu

Drugovima iz Slavonije, Baranje, Podravine i Međimurja noćas su se pridružili i Prigorci, djelomičnom blokadom ceste Velika Gorica - Zagreb. Ta je blokada izazvala potpuni prometni kaos na južnim i jugoistočnim prilazima Zagrebu.