NASILJE U UKRAJINI

Blokirana zgrada ukrajinske vlade, 200 ozlijeđenih

02.12.2013 u 09:37

  • +9

Neredi u Kijevu

Izvor: Screenshot / Autor: Print Screen Youtube

Bionic
Reading

Deseci tisuća prosvjednika predvođenih oporbom nastavljaju masovne i sve nasilnije proteste blokirajući u ponedjeljak zdanje vlade u Kijevu. U posljednjih nekoliko dana ozlijeđeno je oko 200 ljudi

Prosvjednička masa već je zauzela zdanje gradske administracije i Dom sindikata. Na glavnome trgu Majdanu demonstriraju već danima: policija ih nije uspjela rastjerati iako je vlada Viktora Janukoviča zakonski zabranila prosvjede na toj i drugim lokacijama u centru grada. U Lavovu, najvećem gradu zapadne Ukrajine i centru otpora Janukovičevoj politici, objavljen je sveopći štrajk.

DESECI OZLIJEĐENIH NOVINARA

Mediji javljaju o nikad većem broju ozlijeđenih novinara - prema nekim izvorima, njih oko 40. Značajan dio imenovanih izvjestitelja navodno su prebili pripadnici specijalne policije Berkut, ali neki od njih tvrde i da su, primjerice, bili zasuti kamenjem iz redova prosvjednika.

Razina nasilja povećava se iz dana u dan nakon što je ukrajinska vlast prošlog tjedna iznenada odustala od već pripremljenog potpisivanja trgovinsko-viznog sporazuma s Europskom unijom. Iza takve odluke stoji žestoki pritisak Rusije, ali prema nekim informacijama - i velika novčana potpora praznom budžetu Ukrajine.

SUKOBI POLICIJE I RADIKALNE DESNICE
Janukovičev režim je na nekim mjestima primijenio silu protiv demonstranata, ali čini se da se policija zasad povlači, što daje krila prosvjednicima, među kojima važnu ulogu igraju pripadnici  Svobode, ultradesne parlamentarne stranke koja je do pred koju godinu proglašavana otvoreno nacističkom, a potom se 'reformirala' (ublažila retoriku kako bi dospjela na vlast i bila prihvatljivija međunarodnim partnerima).

Buna koja je izbila nakon povlačenja Kijeva iz sporazuma najmasovnija je od tzv. Narančaste revolucije s kraja 2004. godine. Bazu aktualnih protesta i ovog puta čine snage iz zapadnog dijela zemlje koji je izrazito proturuski i proeuropski orijentiran. No sada prosvjedi protiv jedne odluke vlasti prijete pretvaranjem u pokušaj državnog prevrata uličnim putem.

Reutersove snimke