PORUKA IZ SLAVONIJE

'Blokadom Markova trga opstruirat ćemo rad Vlade!'

07.03.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Tomislav Pokrovac, jedan od seljačkih vođa, ustvrdio je da i seljaci traže što hitnije raspisivanje parlamentarnih izbora te najavio blokadu svih prilaza Markovom trgu, čime misli opstruirati rad Vlade i prisiliti Jadranku Kosor na raspisivanje izbora

'Prosvjedi poljoprivrednih proizvođača nisu počeli i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, no to ne znači da Sindikat hrvatskih seljaka ne podupire blokade prometnica. Podupiremo i koordiniramo prosvjede te sudjelujemo u njihovoj organizaciji',

ustvrdio je jedan od seljačkih vođa, Tomislav Pokrovac.

Na devet zahtjeva nezadovoljnih seljaka, za koje Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje traži da se ispune, Pokrovac je dodao još jedan – od Vlade traži definiranje točnog datuma održavanja parlamentarnih izbora.

'Raspisivanje izbora bit će naš ključni zahtjev na prosvjedima kad im se priključimo jer smatram da bi njime počelo rješavati i svih devet zahtjeva naših kolega. To znači da ne odustajemo ni od jedne lipe koje su naša stečena prava iz prošlih godina i tražit ćemo ih od bilo koje druge Vlade koja dođe. Svaka buduća Vlada treba imati na umu da ćemo im puhati za vrat i sve novce će nam do posljednje lipe morati isplatiti', kategoričan je Pokrovac, navodeći da će inzistirati ne samo na zaostalim obvezama prema seljacima, 'nego i prema braniteljima i obespravljenim radnicima te svim ostalim kategorijama koje su došle na rub egzistencije'.

Na upit o mogućem neslaganju seljačkih vođa i zahtjevu za pojašnjenje zbog čega i vukovarsko-srijemski seljaci nisu na prosvjedima, Pokrovac je istaknuo da Sindikat hrvatskih seljaka na ceste izlazi postupno. Za utorak je najavio prosvjede u Krapinsko-zagorskoj, dan kasnije i u Osječko-baranjskoj, a do kraja tjedna i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

'Naravno da surađujemo jer nikome nije u cilju da ne potencira ono u čemu smo obespravljeni. Ako imamo nesuglasica kao vođe, narod ne smije trpjeti', kaže Pokrovac, navodeći da 'seljački sindikat' ima članstvo u 16 hrvatskih županija.

Tomislav Pokrovac sudjelovao je i na nedjeljnim antivladinim prosvjedima u Zagrebu te najavio mogući scenarij prosvjednih djelovanja nezadovoljnih seljaka. Umjesto pokušaja probijanja policijske blokade na prilazu Markovom trgu, Pokrovac je obećao suprotno – prosvjedničku blokadu trga.

'Ne treba patiti za Markovim trgom. Sramotno je da građani Hrvatske ne mogu na trg koji su gradili naši djedovi i pradjedovi. Zanima me koga se to štiti i tko je to tamo toliko pošten, a boji se da mu netko dođe pod prozor. Zato imamo i druge metode jer postoje prilazne ulice, ulazi i izlazi na Markov trg. Kad sve to zatvorimo, gospoda koja se budu našla tamo razmislit će kako će izaći. Oni koji budu htjeli ući, neće moći. Na takav ćemo način opstruirati rad Vlade i prisiliti ih na raspisivanje izbora', najavio je Pokrovac, poručujući Vladi – 'država to smo mi, država niste vi'.