KRAJ BUNTA NA FILOZOFSKOM FAKSU?

Blokada samo sredstvo, a ne cilj

05.12.2009 u 16:34

Bionic
Reading

Nakon samo 12 dana studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta prekinuli su blokadu. Unatoč tome svoju borbu za javno financiranje visokoškolskog obrazovanja nastavljaju

'Procijenili smo strategiju i taktiku koja je najbolja u ovom trenutku i izravnim demokratskim glasovanjem odlučili privremeno prekinuti blokadu', poručili su studenti Filozofskog fakulteta na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Iako neki konkretan razlog za deblokadu nisu iznijeli, studenti kažu da njihova odluka nema veze sa stavom vodstva Fakulteta koje je zatražilo prekid blokade. Na odluku nisu utjecali ni mediji, iako su se studenti u današnjem priopćenju osvrnuli na način na koji su mediji popratili njihove aktivnosti. 'Druga blokada nije nova epizoda spektakla koji bi bio dužan svaki put nuditi sve skuplje specijalne efekte. Pristanak na dominantnu medijsku logiku značio bi kapitulaciju kritičkog mišljenja pred interesima trgovaca informacijama. Nasuprot tome, blokade predstavljaju ustrajavanje na demokratskom načelu da društvenu stvarnost u kojoj živimo sami proizvodimo, ma koliko snažne bile sile koje nam to osporavaju', poručili su studenti.

Iako blokade više nema ni na jednom fakultetu, osim na Filozofskom faksu u Rijeci, studenti kaži da su spremni za nastavak borbe. 'Ni u jednom trenutku iz vida nećemo izgubiti osnovni cilj: potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja na svim razinama. Borbu nastavljamo, samo je metoda privremeno promijenjena. Već sljedeći tjedan ispunjen je serijom novih predavanja, tribina i radionica', najavili su studentski predstavnici.