DOSTA IM KRIMINALA

Blizu Moskve proglasili republiku i žele u EU!

16.10.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Nisu baš čečenski separatisti, ali žitelji grada Domodjedova vrlo su ljuti na centralne vlasti u Moskvi. Ovih dana građanski aktivisti iz njihovih redova proglasili su vlastitu republiku i traže od Europske unije da započne s njima pregovore o integraciji

Domodjedovo je podmoskovski grad-satelit metropole od stotinjak tisuća stanovnika. Putnicima u Rusiju, ili onima koji će to tek postati, poznat je po istoimenom aerodromu, jednoj od dvije najveće 'moskovske' zračne luke.

Ruska Demokratska Republika, proglašena u Domodjedovu, traži međunarodno priznavanje njenog prava na samoodređenje i specijalnog statusa unutar Ruske Federacije.

Povod za neobičnu građansku inicijativu bila je gradnja platne ceste na teritoriju okruga koja se već tri godine provodi usprkos masovnom protivljenju lokalnog stanovništva.

'Ruske vlasti na najgrublji način su narušile principe demokratskog društva', stoji u priopćenju za medije samoproglašene Ruske Demokratske Republike. Naglašava se da je na lokalnom referendumu preko 90 posto građana glasalo protiv gradnje sporne ceste M4 DON. Pritom uništenje navodno prijeti cijelom jednom selu, Matvejevki.

Kad je riječ o građevinsko-infrastrukturnim zahvatima, novija povijest Rusije poznaje niz skandaloznih, najtežim kriminalom obilježenih primjera obespravljivanja građana.

'Žitelji Domodjedova u trenu su postali gostima na vlastitoj zemlji, na kojoj su kriminal, oligarsi i korumpirana vlast ustanovili svoje zločinačke poretke pa sada od stanovnika ubiru danak za prolaz vozilom, korištenje vode (privatizacija mjesnog vodotornja, op. M.S.), skupljanje gljiva i šumskih jagoda (okolne šume i jezera dodijeljene su oligarsima, op. M.S.), a rejderskim upadima podvrgavaju svako privatno vlasništvo u Domodjedovu', stoji u priopćenju.

Nije realno očekivati da će međunarodna zajednica uvažiti zahtjeve Domodjedovara, a niti da će Moskva poslati tenkove da uguši pobunu... No akcija u Podmoskovlju predstavlja još jedan simptom društvenog nezadovoljstva, klasne svijesti i sve organiziranijeg iskazivanja otpora vlastima u Rusiji nakon još jednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora koje su obilježili skandali i represija nad oporbom, te novih zakona koji proteklih mjeseci nauštrb građanskih prava nastoje održati postojeće odnose moći i vlasti.