SASTANAK U ISTANBULU

Bliski susret Jandrokovića i Jeremića

22.06.2010 u 17:49

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković i njegov srbijanski kolega Vuk Jeremić u utorak su u Istanblu pohvalili dobar razvoj bilateralnih odnosa, napose suradnju u gospodarstvu, turizmu, kulturi i sve kvalitetniju suradnju u pravosuđu, unutarnjim poslovima i borbi protiv organiziranog kriminala, doznaje se iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Tijekom susreta na rubu ministarskog sastnka Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi [SEECP], Jandroković i Jeremić posebice su istaknuli ovog mjeseca potpisani Sporazum o suradnji u području obrane.

To je dodatni poticaj produbljivanju bilateralne suradnje, ali i stabilnosti regije jugoistočne Europe, ocijenili su. Ministar Jandroković podsjetio je na više puta istaknutu spremnost hrvatske strane za rješavanjem otvorenih pitanja između dviju država.

Naveo je pozitivne primjere, poput, krajem travnja održane, 6. sjednice Međudržavne komisije zadužene za rješavanje graničnog pitanja te prošlotjedni nastavak rada Mješovitog međuvladinog odbora za pitanja manjina.

Također je izrazio nadu u skori nastavak rada Zajedničke komisije za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ. Jandroković je ponovio potporu Hrvatske europskoj perspektivi Srbije te izrazio spremnost da svojim iskustvima pomogne na tom putu.

U tom smislu podsjetio je i na nedavno uručenje prijevoda pravne stečevine Europske unije na hrvatskom jeziku svim zemljama regije, među njima i Republici Srbiji.