dramatično obraćanje

Blinken u UN-u opisao mogući katastrofalan plan napada na Ukrajinu: 'Danas sam ovdje da bih spriječio rat'

17.02.2022 u 19:17

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je u Ujedinjenim narodima pozvao Rusiju da "napusti put rata" pri čemu je s mnogo pojedinosti, ali bez dokaza, opisao mogući katastrofalan plan napada na Ukrajinu za koji Washington ocjenjuje da će se sigurno dogoditi

"Danas nisam ovdje da bih poveo rat, nego da bih ga spriječio", istaknuo je Blinken u Vijeću sigurnosti u New Yorku, dodajući da je u četvrtak predložio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da se "idućeg tjedna sastanu u Europi".

"Nimalo ne sumnjam da će odgovor na moje današnje izjave biti novi demantiji ruske vlade", rekao je Antony Blinken.

"Ruska vlada može danas objaviti" da "Rusija neće napasti Ukrajinu, može to jasno reći cijelom svijetu i odmah zatim potvrditi to povlačeći svoje vojnike, tenkove i zrakoplove u vojarne i u hangare i šaljući diplomate za pregovarački stol", istaknuo je.

"U narednim danima svijet će se prisjetiti tog obećanja ili odbijanja da to učini".

  • +29
Satelitske snimke ruske vojske Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

"Naše informacije nedvojbeno pokazuju" da se ruske snage na ukrajinskoj granici, "pa tako i kopnene snage i zrakoplovi, pripremaju za napad na Ukrajinu idućih dana", rekao je američki državni tajnik.

Opisao je scenarij koji američka obavještajna služba smatra vjerojatnim, s "raketiranjem i bombardiranjem" Ukrajine, "hakerskim napadima" na "glavne ukrajinske ustanove", a zatim s invazijom "tenkova i vojnika na glavne ciljeve", pa i u glavnom gradu Kijevu.

Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu "vojno-tehničku" akciju ako joj se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Zapad je odbio glavne ruske zahtjeve, ali je predložio pregovore o kontroli naoružanja i drugim pitanjima. SAD i Europa zaprijetili su sankcijama Moskvi ako napadne Ukrajinu.

Zapadne zemlje više su puta optužile Rusiju da u području koje drže pobunjenici planira ili potaknuti incident ili ga izazvati kako bi opravdala napad. Moskva pak optužuje Kijev da planira eskalaciju kako bi pokušao silom osloboditi teritorij.