PAKET SANKCIJA NA STOLU

Plenković nakon samita čelnika EU-a: Ključno je dati prostor pregovorima o stanju oko Ukrajine

17.02.2022 u 19:04

Bionic
Reading

Europska unija drži da je ključno dati prostor pregovorima za rješavanje krize oko Ukrajine kako bi se izbjegao sukob, a ako do njega ipak dođe Rusija će dobiti nove sankcije, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković

“Ključna je poruka dati prostor pregovorima, težiti deeskalaciji napetosti, izbjeći sukob i eventualnu agresiju na Ukrajinu. To je zajednički stav svih”, izjavio je Plenković nakon neformalnog jednosatnog samita čelnika EU-o sigurnosnoj situaciji na istoku Europe.

Čelnici EU-a okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na samitu s čelnicima Afričke unije, a prije toga održali su neformalni samit o stanju oko Ukrajine.

Konzultacije o paketu sankcija protiv Rusije traju cijelo ovo vrijeme i ako dođe do situacije koja bi zahtijevala takav odgovor, onda će biti usvojen, rekao je hrvatski premijer novinarima.

Na pitanje kako bi na Hrvatsku utjecale eventualne sankcije protiv Rusije, Plenković je rekao da je Hrvatska zabrinuta kao i svi.

“Više od 43 posto plina koji se troši u EU-u dolazi iz Rusije i sigurno je da bi eskalacija, pa i eventualni odgovor sankcijama, uzrokovala poteškoće u opskrbi plinom i zato se radi na alternativnim rješenjima. Svi mi, ljudi dobre volje, koji žele mir i sigurnost u Europi, koji žele da se Ukrajina razvija i da surađujemo s njom, zagovaraju da ne dođe do takve situacije”, rekao je Plenković.

Na temu suradnje s Afrikom, Plenković je rekao da će hrvatska vlada u petak, po njegovu povratku iz Bruxellesa u Zagreb, usvojiti odluko o doniranju 500 tisuća doza cjepiva protiv covida-19.

To je i prigoda za unapređenje odnosa s nekim afričkim zemljama u kojima Hrvatska ima veleposlanstva, dodao je.

“Mi kao EU želimo pomoći afričkom kontinentu, a Hrvatska kao mediteranska zemlja ima prostora za razvijanje suradnje”, rekao je Plenković.

  • +6
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

U Bruxellesu se u četvrtak okupilo svih 27 čelnika država članica EU-a i više od 40 afričkih čelnika na šestom samitu EU-Afrika čime EU nastoji potvrditi svoj utjecaj na tom kontinentu u koji puno ulažu Kina i Rusija.

Europska unija ponudit će na samitu nekoliko paketa pomoći u cilju jačanja zdravstva, obrazovanja i stabilnosti u Africi te joj obećati pola od novog 300 milijardi eura vrijednog investicijskog plana Global Gateway, koji je zamišljen da bude protuteža kineskoj inicijativi Pojas i put.

EU želi pomoći Africi da proizvodi 60 posto cjepiva koja su joj potrebna do 2040. godine. Samo nešto više od pet posto lijekova i jedan posto cjepiva koje potroši 1,2 milijardi Afrikanaca proizvodi se lokalno.

Samo 10 posto Afrikanaca u cijelosti je cijepljeno protiv koronavirusa.

Samit se održava u nekoliko tematskih panela, a premijer Plenković sudjeluje u dva. U četvrtak popodne na panelu o klimatskim promjenama, a u petak o suradnji u području zdravstva.