iz fonda slidarnosti

Bjelovaru još 4 milijuna eura za konstrukcijske obnove, obnavlja se i stari zatvor

10.03.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture odobrilo je Gradu Bjelovaru, putem Fonda solidarnosti, dodatnih četiri milijuna eura za konstrukcijske obnove zgrada oštećenih u potresu, među kojima je i zgrada starog zatvora koju je gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima obišao u petak.

Konačni iznos za obnovu zgrada oštećenih u potresu tako se u tom gradu s već odobrenih 2,66 popeo na ukupno 6,66 milijuna eura.

"Prve grube procjene troškova radili smo prije godinu i pol dana i temeljem tih podataka prijavili smo se na Fond solidarnosti. U međuvremenu je došlo do zaista velikog poskupljenja materijala i cijena rada, što se pokazalo i u pristiglim ponudama”, pojasnio je Hrebak.

Zgrada starog zatvora jedna je od starijih bjelovarskih zgrada i pod zaštitom je konzervatora, a isprva je iz Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu odobreno 816 tisuća eura.

Najniža i odabrana ponuda tvrtki Demaring i Begeom inžinjering iznosila je 2,02 milijuna eura pa će to biti iznos koji će u konačnici odobriti Ministarstvo kulture, rečeno je prilikom obilaska građevine.

  • +11
Obnova starog zatvora u Bjelovaru Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Nakon konstrukcijske obnove, planira se i cjelovita obnova zgrade javno-društvene namjene. Postojeći objekt, sagrađen na prijelazu iz 18. na 19. stoljeće, veličine je oko 865 četvornih metara, a sastoji se od prizemlja, prvog kata i potkrovlja.

Ubuduće će biti namijenjen potrebama digitalno-inovacijskog huba u kojemu će na toj lokaciji biti raspoloživo 600-tinjak četvornih metara uredskog prostora.