S ČIM SE SUSREĆE POLICIJA

Bizarne situacije s putovnicama (za pse i ljude)

31.10.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Da se ljudi u nezgodnim situacijama dosjete svakojakim pa i onim ne baš inteligentnim 'rješenjima', osvjedočila se porečka i bujska policija

Naime, 35-godišnji Talijan, umjesto svojih putnih isprava, koje je ostavio u hotelu, graničnoj policiji na Kaštelu pokušao je jučer podvaliti prijateljevu osobnu iskaznicu, no odala ga je fotografija na dokumentu! Budući da je policijskom službeniku dao na uvid osobnu iskaznicu izdanu na ime njegova prijatelja, 40-godišnjeg Talijana, slijedi mu kaznena prijava zbog zlouporabe osobne isprave.

Protiv 54-godišnje Porečanke, pak, podnijeta je kaznena prijava i to zbog krivotvorenje isprava za kućnog ljubimca. Naime, kako je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno žena je sredinom svibnja prošle godine, u putovnici kućnog ljubimca, ručno preinačila datume cijepljenja psa pa je takvu ispravu koristila kao pravu.

Inače, u Poreču postoji nekoliko veterinarskih ambulanti kamo se može psa dovesti na cijepljenje, a ako to niste u mogućnosti, možete se dogovoriti i da veterinar dođe dati cjepivo psu. Cijenu propisuje resorno Ministarstvo i trenutno iznosi 162,60 kuna, a je li pas cijepljen lako je provjeriti bilo gdje u zemlji jer postoji takozvani jedinstveni upitnik za cijelu Hrvatsku, kompjuterski program s kojim su umreženi svi veterinari.

Osim toga, cijepljenje psa protiv bjesnoće obavezno je, i to svake godine, a psi stariji od tri mjeseca moraju biti i čipirani. Jeftinije se može proći samo ako date psa cijepiti od siječnja do ožujka, kad je akcija cijepljenja protiv bjesnoće pa je i cijena akcijska, oko 135 kuna – što je, dakako, u usporedbi sa sudskim troškovima ako psa ne cijepite i najisplativije.