ZLOSTAVLJANJE BRANITELJA

Bivši vojni policajac prijavljen za ratni zločin

09.06.2010 u 17:43

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, Županijskom sudu u Vukovaru podnesen je istražni zahtjev protiv 50-godišnjeg hrvatskog državljanina, priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru

Iz Državnog odvjetništva je priopćeno da 'postoji osnovana sumnja da je 50-godišnjak kao pripadnik rezervnog sastava vojne policije tzv. JNA, na području Republike Srbije u blizini mosta Erdut – Bogojevo, zajedno s više nepoznatih pripadnika iste postrojbe, psihički i fizički zlostavljao hrvatske branitelje zarobljene nakon zauzimanja pogona Borovo-commerce u Vukovaru'.

Navodi se kako su 'iz jednog autobusa sa zarobljenim hrvatskim braniteljima, koje su prevozili u srbijanske logore, izveli zarobljenike van te im prijetili da će ih strijeljati ili zaklati, vezali im ruke na leđa žicom i špagom, udarali ih nogama obuvenim u vojničke čizme, rukama, kundacima, pendrecima i letvama po svim dijelovima tijela, a potom ih jedne na druge nabacali u jedan jarak, nakon čega su ih vratili u autobus dok su neke natjerali prati krv sa ceste'.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru sumnjiči 50-godišnjeg bivšeg vojnog policajca da je osobno jednog zarobljenika 'snažno šakom udario u predjelu sljepoočnice, pri čemu je zarobljenik ispao kroz vrata autobusa, potom ga udarao i gazio nogama po cijelom tijelu te mu oštricu bajunete od puške prislonio na prsa prijeteći da će ga zaklati'.

Drugog je zarobljenika, inače susjeda, pretukao rukama i nogama, polomivši mu rebra, uslijed čega je zarobljeni hrvatski branitelj izgubio svijest.

Osumnjičenik je, neslužbeno se doznaje, s vukovarskog područja. Kako nije dostupan, u istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega te raspisivanje tjeralice.