PRIČA IZ OKOLICE MAKARSKE

Bivši pripadnik CIA-e živi u smeću u prvom redu do mora

27.03.2014 u 09:50

Bionic
Reading

Miro Musulin (84) umjetnik koji je za života, prema vlastitu priznanju, radio i za CIA-u, našao se ponovo u središtu medijske pozornosti nakon što je dvorište svoje kuće, koja se nalazi u prvom redu do mora, u Podaci pored Makarske, tijekom proteklih godina pretvorio u deponij smeća, a trenutačno su tu deponirani tone otpada

Donačelnik Gradca Davor Andrijašević, koji ističe kako se zbog ovog problema obraćao na brojne adrese, no bez rezultata, tvrdi da se radi o 100-tinjak tona. Kuća nema WC-a, vode, struje, a institucije na to sliježu ramenima jer je riječ o – privatnom zemljištu, piše Makarska kronika.

Donačelnik kaže kako općinski komunalni redar obavijest može samo okačiti za ogradu jer se kroz gomile raznih vrsta krupnog, plastičnog te organskog otpada doslovce treba probijati. Otpad se nalazi u svakom mogućem kutku, a sam Musulin živi u svojevrsnoj šupi u prizemlju. Vodu nema već dvije i pol godine, od požara na Badnju večer 2011. godine.


Dugo nije imao ni struju, no jedan dio je, kako tvrdi Musulinov rođak, naknadno ipak spojen. Sa 84-godišnjim starcem, nekad poznatim umjetnikom koji je osvojio preko 30 nagrada na raznim izložbama,
ne živi nitko osim mačaka, a kako tvrde susjedi koji žive pored Musulina i - štakora.

'To nije otpad, to su eksponati. Da vidite kakvih sam stvari našao, vi biste se vjerojatno krstili objema rukama što sve ljudi bacaju. Ja sam kolekcionar i jako cijenim stare stvari, i to posebno otkada mi je kuća iz
gorjela', kazao je Muslin koji je u svojoj kolekciji imao, kako kaže, 12.000 knjiga i 3.500 gramofonskih ploča.

Kako je moguće da jedna ovakva na prvi pogled bizarna i nadrealna, ali u svojoj biti tužna ljudska priča, postoji u našoj neposrednoj blizini a da nitko ništa ne poduzima?

Premda svatko ima pravo birati živjeti kako god želi, činjenica je, naime, da je ovime ugroženo ne samo zdravlje samog Musulina, nego i njegovih susjeda, da o turističkoj slici ne govorimo. Donačelnik Davor Andrijašević kaže da je poslao brojne mailove na razne adrese. Šutljiva pravna država i, kao što to u ovakvim kompleksnim slučajevima obično biva - nikome ništa.

'Shvaćajući da je riječ o otpadu na privatnom vlasništvu, u listopadu prošle godine sam prvo otpočeo kontakte sa Sanitarnom inspekcijom u Makarskoj, a potom županijskim sanitarnim inspektorom. Rekli su da je riječ o privatnom posjedu te da bi slučaj trebalo prijaviti Centru za socijalnu skrb. Kada sam rekao da Musulin ima američku penziju, i to dobru, uputili su me na Sud. Osim županijskoj sanitarnoj inspekciji, obratio sam se i inspekciji za zaštitu okoliša te na još 10-15 adresa poput Ministarstva za zaštitu okoliša, Ministarstva zdravlja, američkog veleposlanstva jer je Musulin državljanin SAD-a i tako dalje. Od listopada, dakle u gotovo pola godine, ni od koga nisam dobio nikakav odgovor, mada sam poslao i fotografije, ogorčen je Andrijašević. Žalosno je da je Općina Gradac toliko poduzela, a nitko nije pokazao sluha', zaključio je donačelnik.