TAJVANSKI MISTERIJ

Bivši predsjednik pokušao se ubiti uz pomoć ručnika?

03.06.2013 u 13:05

Bionic
Reading

Bivši tajvanski predsjednik Chen Shui-bian pokušao se ubiti u zatvorskoj kupaonici, koristeći pritom ručnik, ali su ga na vrijeme otkrili čuvari, objavilo je u ponedjeljak tajvansko ministarstvo pravosuđa

Chen, koji služi 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije, tvrdi da je žrtva političkog progona jer se snažno suprotstavljao Kini. Nalazi se u zatvoru u gradu Taichungu u središnjem Tajvanu, a prema navodima ministarstva pokušaj samoubojstva dogodio se u nedjelju navečer. Chen si je, dodaje se u priopćenju ministarstva, pokušao oduzeti život prosvjedujući tako protiv presude za korupciju. U priopćenju nije navedeno na koji se način Chen poslužio ručnikom u svrhu samoubojstva.

'Nakon što je podvrgnut zdravstvenom pregledu, nije ustanovljeno ništa neobično', tvrdi ministarstvo, dodajući kako se 'njegovo stanje trenutačno poboljšava'.

Chen je bio tajvanski predsjednik od 2000. do 2008. Snažno se zauzimao za neovisnost otoka i bio je trn u oku Kini koja Tajvan smatra dijelom svoga područja. Tajvan je neovisan o Kini od 1949., kad su nacionalističke snage izgubile rat protiv komunista i povukle se na otok.

Chenove posljednje godine na čelu države bile su obilježene optužbama za korupciju i pronevjere.