UPOZORENJE

Bivši izaslanici: Povlačenje snaga SAD-a iz Afganistana izazvalo bi 'potpuni građanski rat'

03.09.2019 u 20:51

Bionic
Reading

Devet bivših američkih veleposlanika u utorak je upozorilo da bi Afganistan mogao potonuti u "potpuni građanski rat" ukoliko predsjednik Donald Trump povuče sve američke snage prije nego vlada u Kabulu i talibani zaključe mirovno rješenje

"Glavno povlačenje mora ovisiti o konačnom miru. Početna faza povlačenja ne bi smjela biti toliko opsežna ni tako brza da talibani povjeruju da mogu izvojevati vojnu pobjedu", napisala su devetorica bivših visokih dužnosnika na stranici Atlantskog vijeća, utjecajnog američkog 'think-tanka'.

Među potpisnicima su petorica bivših veleposlanika u Kabulu, bivši posebni izaslanik za Afganistan i bivši zamjenik državnog tajnika. Svoje su upozorenje odaslali nakon što je glavni američki pregovarač Zalmay Khalilzad najavio nacrt sporazuma s talibanima koji uključuje početno povlačenje skoro 5000 američkih vojnika.

Khalilzad, međutim, nije htio reći kada bi se mogao povući ostatak američkog kontingenta od oko 14.000 vojnika. Američki dužnosnici opetovano tvrde da će potpuno povlačenje "ovisiti o uvjetima na terenu".

Talibani bi se zauzvrat trebali obvezati da će spriječiti svog dugogodišnjeg saveznika - Al'Kaidu - ili druge ekstremističke organizacije da teritorij Afganistana koriste kao odskočnu dasku za nove napade.

Posljednju riječ o tom pitanju ima predsjednik Donald Trump koji treba dati odobrenje nacrtu sporazuma prije nego se potpiše.