izbjegao izbacivanje

Bivši Erdoganov premijer Davutoglu najavio osnivanje nove stranke

13.09.2019 u 16:54

Bionic
Reading

Bivši turski premijer i jedan od stupova Stranke pravde i razvoja (AKP) predsjednika Erdogana, Ahmet Davutoglu, objavio je u petak da odlazi iz stranke, izbjegavši time izbacivanje iz stranke, te je najavio da će osnovati vlastitu stranku

"Naša je povijesna odgovornost i dužnost prema naciji (...) da osnujemo novu političku stranku", rekao je Davutoglu, koji je bio Erdoganov premijer od 2014. do 2016. kada je smijenjen.

Kada je odlazio s dužnosti, obećao je da nikada neće kritizirati Erdogana u javnosti, ali je u srpnju prekinuo šutnju dugim intervjuom u kojem je optužio AKP da se udaljava od svojih ciljeva i izrazio žaljenje zbog odluke stranke da zatraži nove izbore u Istanbulu nakon tijesne pobjede oporbe na izborima u ožujku. Na novim izborima u lipnju, Erdoganov kandidat doživio je ponovno težak poraz.

"Podnosim ostavku na članstvo u stranci u kojoj sam služio časno i kojoj sam posvetio puno napora tijekom godina", dodao je.

Izvršni odbor AKP-a jednoglasno je početkom srpnja odlučio da će ga poslati pred disciplinsku komisiju u cilju njegova izbacivanja iz stranke.

  • +4
Ahmet Davutoglu Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Objavivši ostavku, Davutoglu je ocijenio da je odluka vodstva stranke "jako ozbiljna" i da "nije usklađena" s temeljnim načelima stranke.

Od Erdogana su se distancirali i neki drugi istaknuti članovi stranke kao što su bivši predsjednik Abdullah Gul i bivši premijer Ali Babacan, koji su bili među utemeljiteljima AKP-a.

Babacan, jako cijenjen u ekonomskim krugovima i smatran zaslužnim za ekonomske uspjehe stranke u njezinih prvih deset godina na vlasti, otišao je iz stranke 8. srpnja, predbacivši joj da je žrtvovala svoje "vrijednosti". Smatra da zemlji treba "nova vizija".

U intervjuu za dnevnik Karar ovaj tjedan, objavio je da će osnovati svoju stranku do kraja godine i da ga Gul podržava. Dodao je ipak da se neće pridružiti Davutogluu jer se razlikuje od njega kada je riječ o "političkim prioritetima, metodama i tonu".