Arkadij Dvorkovič

Bivši dužnosnik Kremlja odletio iz prestižne zaklade nakon osude rata u Ukrajini. Nakon toga promijenio ploču i govorio o hrabrosti ruskih vojnika, ali mu to nije pomoglo da se vrati

18.03.2022 u 13:22

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik ruske vlade koji je govorio protiv akcija Kremlja u Ukrajini odstupio je s funkcije predsjednika prestižne zaklade nakon što ga je zastupnik vladajuće ruske stranke optužio za "nacionalnu izdaju" i zatražio njegovu smjenu

Arkadij Dvorkovič, zamjenik premijera od 2012. do 2018., postao je jedna od najistaknutijih ličnosti ruskog establišmenta koji je ovog tjedna u izjavi američkim medijima počeo propitkivati rat i rekao da su njegove misli s ukrajinskim civilima.

Viši zastupnik vladajuće stranke zbog tih izjava je zatražio da ga se smijeni i optuži da je dio "pete kolone" koja potkopava Rusiju.

Dvorkovič (49) je od 2018. godine bio predsjednik zaklade Skolkovo, središta inovacija i tehnologije na periferiji Moskve koje se brendira kao svojevrsna ruska Silicijska dolina.

Zaklada Skolkovo u petak je priopćila da je Dvorkovič odlučio odstupiti. Nije bio odmah dostupan za komentar. Ostaje predsjednik Međunarodne šahovske federacije (FIDE).

Igor Šuvalov, predsjednik upravnog odbora zaklade, rekao je da je Dvorkovič podnio ostavku, uz objašnjenje da u sadašnjim okolnostima više ne može usklađivati svoje dužnosti u Skolkovu sa svojim odgovornostima u FIDE-u.

Tisuće ljudi pritvorene su jer su prosvjedovali protiv ruske invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacifikaciju" susjedne Ukrajine, bivše sovjetske republike.

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je uputio oštro upozorenje ruskim "izdajicama" za koje je rekao da ih Zapad želi iskoristiti kao "petu kolonu" za uništavanje zemlje.

Nakon izjava zapadnim medijima, Dvorkovič je u priopćenju na web stranici zaklade Skolkovo naveo da je "iskreno ponosan na hrabrost naših (ruskih) vojnika" i da je Rusija na meti "oštrih i besmislenih sankcija".

No već idućeg dana je Andrej Turčak, zastupnik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, pozvao na Dvorkovičevu smjenu.

"On je izabrao", rekao je Turčak. "Ovo nije ništa drugo nego nacionalna izdaja, ponašanje pete kolone, o čemu je predsjednik danas govorio."