ŽIVOTNA PRIČA

Bivši Bidenov medicinski savjetnik: Faucijevi memoari izlaze u lipnju

10.02.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Nakon pedeset godina u službi javnog zdravstva, Anthony Fauci - bivši glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena, objavit će svoju životnu priču u memoarima koji trebaju izaći 18. lipnja

Viking Press najavio je ovaj tjedan autobiografiju 'On Call: A Doctor’s Journey in Public Service' koja bilježi impresivnu karijeru 83-godišnjeg stručnjaka za javno zdravstvo koji je postao planetarno poznat kao Bidenov glavni medicinski savjetnik za vrijeme pandemije covida-19.

'Nadam se da će ovi memoari poslužiti čitatelju kao personalizirani dokument kako bi bolje razumio velike izazove s kojima smo se suočavali u javnom zdravstvu u proteklih 40 godina', rekao je Fauci. 'Također bih želio posebno nadahnuti mlađe pojedince da razmotre karijeru u javnom zdravstvu i javnoj službi.'

Autobiografija na 496 stranica, dostupna u pretprodaji u više formata, već je do petka bila rangirana kao novo izdanje broj 1 na Amazonu. 'Memoari dr. Faucija sežu do njegovog djetinjstva u Brooklynu, New York, njegovih desetljeća posvećenosti brizi za kritično bolesne pacijente i njegovih mnogih znanstvenih postignuća i provlače se kroz bliske odnose sa sedam predsjednika', rekao je njegov izdavač o knjizi.

Od 1984. do 2022., epidemiolog koji je radio pod američkim predsjednicima još iz doba Ronalda Reagana bio je ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i bio je pionir te agencije u istraživanju HIV-a i AIDS-a.

Bivši predsjednik George W. Bush dodijelio je Fauciju Predsjedničku medalju slobode 2008. prije nego što je potonji nastavio savjetovati Obamu o virusima Zika i Ebola. Fauci se sukobio s administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oko cjepiva i zdravstvenih smjernica na početku pandemije covida-19 početkom 2020.