čije su brojke točne?

[FOTO/VIDEO] Bivši Bandićev pročelnik za financije: Tomašević je drama-queen i krivo čita financijska izvješća. Sramota!

03.11.2021 u 11:14

Bionic
Reading

Iz stranke "Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti" u srijedu su najavili očitovanje o zaduženju Grada Zagreba, točnije iznosu koji je prošli tjedan objavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govoreći da je dug Zagreba – 8,2 milijarde kuna što je rezultat toga da je vlast Milana Bandića 'trošila više nego što je bilo u proračunu'

Prema mišljenju Slavka Kojića, potpredsjednika gradske organizacije Stranke rada i solidarnosti te dugogodišnjeg suradnika Bandića, Tomašević je iznošenjem tog podatka pokazao financijsku nepismenost, a PR teatralnošću situaciju htio prikazati dramatičnijom nego što jest, piše Jutarnji list.

'To nije ekskluziva ili neka nova analiza, kako bi se moglo misliti iz Tomaševićeve 'drama-queen' objave. Do tih je podataka u tri klika mogao doći tko god je htio jer su to javni podaci', navodi Kojić.

Tomašević je na prošloj sjednici Gradske skupštine objavio da je konsolidirani dug Grada Zagreba 8,2 milijarde kuna. Od toga 4,9 milijardi kuna je dug Zagrebačkog holdinga, 2,4 milijarde kuna je dug Grada Zagreba i 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a. Tomašević je pritom poručio da je dug od 8,2 milijarde kuna gotovo jednak prihodima proračuna Grada.

Konferencija za medije Stranke rada i solidarnosti o dugu Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/Pixsell

Kojić smatra da je to 'neshvatljiva besmislica', kako kaže, i krivo čitanje financijskih izvješća. Prema njemu, ne može se uspoređivati konsolidirani dug od 8,2 milijarde kuna od Grada, ZET-a i Holdinga samo s prihodima proračuna Grada Zagreba, ne uzimajući u obzir i prihode Holdinga i ZET-a. Iako je to sistem spojenih posuda, veli, uzme li se samo dugovanje Grada Zagreba, od 2,4 milijarde kuna i usporedi s proračunom Grada Zagreba od 12 milijardi kuna to ustvari čini 20 posto zagrebačkog proračuna, a onda se ne može govoriti o kršenju Zakona o proračunu.

  • +2
Konferencija za medije Stranke rada i solidarnosti o dugu Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Od nekoga je, siromah, čuo za neki limit od 20 posto pa je onda, na sebi svojstven način, i onako kako je on to razumio, uvrstio to u svoj tužni algoritam. Što na ovu neshvatljivu besmislicu reći više osim – sramota!', kaže Kojić.