IMA SE, MOŽE SE

Biskupi si grade palaču od oniksa s apartmanima

22.02.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Građani jedva spajaju kraj s krajem, a Hrvatska biskupska konferencija gradi si buduće sjedište čije će pročelje biti optočeno oniksom i koje će imati panoramske liftove i skup sustav grijanja, piše Nacional

Prema pisanju Nacionala, neki biskupi nisu zadovoljni tolikom rastrošnošću u vrijeme krize i recesije. Naime, zgrada bi trebala biti optočena oniksom, što bi, prema nekim računicama, trebalo koštati 1,2 milijuna eura.

Dekadencija usred socijalne bijede

Izvori bliski Crkvi ispričali su Nacionalu da zgrada Hrvatske biskupske konferencije ne bi trebala dobiti uporabnu dozvolu, jer se već mjesecima krši Fabijanićev arhitektonski projekt. Određene strukture unutar crkve stoga se boje velike javne blamaže. Također smatraju da je posve neprimjereno da, dok brojni vjernici žive na ribu egzistencije, pročelje fasade tog objekta štiti tzv. blendom od poludragog kamena. Naime, samo izrada blende od oniksa košta dvije tisuće eura po četvornom metru.

Neki svećenici iz vrha Katoličke crkve upozorili su Nacionalove novinare na mogućnost da papa Benedikt XVI., tijekom posjeta Hrvatskoj u lipnju ove godine, bude neugodno iznenađen ako ga domaćini iz Hrvatske biskupske konferencije odvedu da pogleda velebnu novu zgradu Hrvatske biskupske konferencije, koja se još gradi, ali bi trebala biti gotova do njegova posjeta.

Sumnja se, naime, da papa neće biti zadovoljan kada vidi kako se u to zdanje utrošilo puno novca - prije svega za neopisiv i nepotreban luksuz - u vrijeme kada katolički vjernici zbog ekonomske krize prolaze kroz možda najteže razdoblje otkad se Hrvatska izborila za svoju nezavisnost.

Zgrada je opločena specijalnim skupocjenim kamenom, u nju su ugrađeni specijalni panoramski liftovi, a ugrađen je i iznimno skup sustav grijanja. Usto, prvotni se projekt arhitekta Nenada Fabijanića stalno mijenja, čini se da se u gradnji krši i zakon, pa su zbog toga donedavni nadzornici radova napustili taj projekt. Dio klera, piše Nacional, najviše je ogorčen time što se tako razbacivao novac, daleko preko prvotno predviđenog troškovnika gradnje. Zgrada Hrvatske biskupske konferencije velika je šest tisuća četvornih metara. Zapravo bi trebala biti vrhunsko djelo suvremene arhitekture koje se treba graditi po Fabijanićevu projektu koji je izabran još 2004. godine.

Naime, Fabijanićeva vizija zgrade bila je minimalistička, s jednostavnim građevinskim linijama. Međutim time se sada poigravaju razni skriveni crkveni talenti za dizajn interijera. U zgradu se po planu trebaju smjestiti sva tijela HBK-a i tajništvo, uključujući Informativnu katoličku agenciju, Tiskovni ured, Hrvatski katolički radio, Nacionalni katehetski ured, Hrvatski caritas i druge crkvene institucije. Zgrada bi trebala imati svoje kapelice, dvorane za sjednice, apartmane za biskupe i slično.

Oniks je u antičkom dobu spadao u najvažniji nakit i ljekovito kamenje. Kroz povijest razni su ga narodi koristili kao zaštitni kamen protiv crne magije, čarobnjaštva i čarolija, a smatralo se i da stvara veći sklad između duše i tijela.

Izvori upućeni u zbivanja na gradilištu zgrade Hrvatske biskupske konferencije ispričali su Nacionalu da se tzv. blenda fasade sastoji od ukupno 600 četvornih metara oniksa te da samo taj građevinski zahvat stoji 1,2 milijuna eura. Spomenuta zaštitna blenda radi se od odvojenih kamenih ploča oniksa. Svaka od tih kamenih ploča ima oko tri četvorna metra, debela je oko četiri milimetra i izrađena je od jednog komada tog poludragog kamena, a nalazi se smještena između dva komada stakla.

Osobe upućene u zbivanja na gradilištu HBK-a ispričale su Nacionalu da su izvođači radova vodili računa o temeljnoj statici zgrade i ostalim sigurnosnim aspektima, ali da je arhitektonski projekt Nenada Fabijanića u velikoj mjeri unakažen, što je, navodno, arhitekta bacilo u očaj. Nacional je tražio Fabijanićev komentar, no on ih je zamoli za strpljenje, jer kako je rekao 'stvari se još uvijek mogu razvijati na razne načine'. Dodatni problem u ovoj crkveno-graditeljskoj zbrci jest činjenica da se ne zna tko zapravo traži nebulozne promjene u projektu.

Zbog opisanih zbivanja, izvođenje radova na objektu više ne nadzire tvrtka Capital Ing, u kojoj je direktor Zlatko Tomčić, bivši predsjednik HSS-a i Hrvatskog sabora. On pak nije htio u medije iznositi detalje ove zamršene priče. No crkveni izvori za Nacional ustvrdili su da je Tomčić posljednjih nekoliko mjeseci pokušavao urazumiti i izvođače radova i konzultante crkvenih investitora, no bez uspjeha.