'nije nam svejedno'

Biskupi se oglasili uoči izbora, govorili su i o pobačaju: 'Itekako nas se tiče'

05.06.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi pozivaju vjernike da u nedjelju u što većem broju iziđu na izbore za Europski parlament i glasuju za osobe i političke opcije koje podupiru europski projekt te koje će se zalagati za kršćanske vrijednosti

Te vrijednosti su, precizirali su, poštovanje i promicanja dostojanstva ljudske osobe, solidarnosti, jednakosti, obitelji i svetosti života, demokracije, slobode, supsidijarnosti te brige za zajednički dom.

U Izjavi Komisije HBK-a Iustitia et pax "Za Europu koja promiče vrijednost života i obitelji" biskupi poručuju kako "ne smijemo ostati ravnodušni i drugima prepustiti da odlučuju u naše ime, jer su kršćanska misao i tradicija pridonijele razvoju svijesti o važnosti poštivanja dostojanstva ljudske osobe koje proizlazi iz same čovjekove naravi stvorene na sliku Božju.

Kao kršćani, ističu biskupi, pozvani smo promicati i braniti dostojanstvo svake ljudske osobe i temeljna prava čovjeka unutar Europe i izvan njezinih granica, osobito u vremenu kada su pod utjecajem određenih ideologija dovedena u pitanje.

Biskupi smatraju da izbori za Europski parlament nadilaze puki izbor za sastav tog tijela. Kandidati koji dobiju mandat upravljat će mrežom europskih institucija, određujući smjer politike i inicijativâ koje utječu na živote milijuna europskih građana, među kojima su i građani Hrvatske, napominju biskupi.

Neizvjesna vremena

Upozoravaju na neizvjesna vremena s nizom kriza i teških pitanja među kojima su zabrinjavajuće demografsko stanje u EU, odnos politike prema migrantima i stranim radnicima te zaustavljanje rata u Europi i susjedstvu.

Nije manje važno, ocjenjuju, ni pitanje klimatskih promjena, sve veća digitalizacija i uporaba umjetne inteligencije, kao i izazovi daljnjega proširenja EU.

Kao vjernike, zabrinjavaju nas nastojanja da se zaniječu kršćanski korijeni Europe, a osobito zauzimanje određenih skupina da se u nacionalne ustave unese pravo na pobačaj i tako nerođenima uskrati temeljno pravo na život, naglašavaju hrvatski biskupi.

Komisija HBK Iustitia et pax smatra da bi na izborima prednost trebalo dati kandidatima koji su spremni nadići osobne interese i zauzeti se nedvosmisleno za imperativ općega dobra EU.

Opće dobro

Kao opće dobro ističu vrijednosti kao što su: promicanje dostojanstva ljudske osobe, zauzimanje da pobačaj nikada ne može biti temeljno pravo, promicanje kršćanskih vrijednosti braka kao zajednice muškarca i žene, obitelji i međugeneracijske solidarnosti te zauzimanje za donošenje mjera pronatalitetne politike.

U te vrijednosti također spadaju: poticanje moralnoga imperativa suosjećanja i solidarnosti sa stradanjima izbjeglica i migranata, potpora procesu proširenja EU, pružanje potpore i humanitarne pomoći za ublažavanje ljudske patnje i vraćanje nade usred očaja što se posebno odnosi na napadnutu Ukrajinu te očuvanje neovisnog novinarstva i promicanje odgovornosti za očuvanje zdrava okoliša i bioraznolikosti.

Svojim ozbiljnim pristupom izborima i savjesnim davanjem glasa određenom kandidatu ili političkoj opciji pridonijet ćemo promicanju općeg dobra EU, ali i hrvatskoga društva i države kao njezina sastavnog dijela, napominju hrvatski biskupi koji pozivaju sve s pravom glasa da izađu na izbore i daju osoban doprinos dobrobiti svih građana EU i Republike Hrvatske.

Crkva kao dio pluralnog društva  

Izjavu Komisije HBK Iustitia et pax potpisao je đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Komisije HBK-a Iustitia et pax mons. Đuro Hranić, a novinarima su je predstavili tajnik Komisije Vladimr Dugalić i njezin član Nenad Hlača.

Na pitanje kako biskupi komentiraju pokušaje Domovinskoga pokreta (DP) da zabrani izlaženje tjednika Novosti Dugalić je odgovorio kako koliko on zna DP ne traži zabranu izlaženja tog tjednika nego dovodi u pitanje njegovo financiranje iz državnoga proračuna.

Na pitanje o priznanju Palestine kao samostalne države odgovorio je kako hrvatski biskupi o tomu nisu raspravljali.

Crkva i ostale vjerske zajednice dio su pluralnoga hrvatskog društva u kojem žive pa su i pozvane govoriti o njemu, odgovorio je prof. Dugalić na pitanje zašto biskupi izlaze svojim izjavama prije izbora.