'NA NAČELA PRAVEDNOSTI I ISTINE'

Biskupi pozvali na molitvu za generale

15.11.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Hrvatski biskupi pozivaju vjernike na molitvu da pravomoćna presuda Haškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču bude sukladna načelima pravednosti i istine, rekao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić na konferenciji za novinare održanoj danas u Zagrebu povodom 45. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije

Biskupi su se, kako je naveo, s posebnom brigom i pozornošću osvrnuli na predstojeću drugostupanjsku žalbenu i pravomoćnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koju će donijeti Žalbeno vijeće Haaškoga suda kao i na skupove potpore. 'Hrvatski biskupi pozivaju vjernike na zajedništvo i molitvu da pravomoćna presuda bude sukladna načelima pravednosti i istine', rekao je.

Hrvatski biskupi pozivaju sve one koji će iskazivati potporu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ljudima koji su dali veliki doprinos u oslobađanju naše domovine Hrvatske od srpske agresije, da to uvijek čine dostojanstveno te s poštovanjem i zahvalnošću prema tolikim hrvatskim braniteljima, koji su svojom nesebičnom žrtvom svima nama darovali slobodu, rekao je mons. Uzinić.

Tijekom zadnjih dvaju desetljeća hrvatske suverenosti prolazili smo kroz mnoštvo teških trenutaka, koje smo, kako je rekao, promatrali u svjetlu vjere i povijesti spasenja sa zahvalnošću svima, a osobito hrvatskim braniteljima, koji su žrtvovali svoje živote za slobodu naše domovine.

Dodao je i kako su ocijenili da oslobođenjem hrvatskih krajeva nisu prestali izazovi i kušnje za one koji podnijeli najveći teret ratnih godina. 'Mnoštvo branitelja izloženo je progonima, sudskim procesima, a neki od njih i političkim zloporabama', rekao je dodavši kako hrvatski biskupi upozoravaju na nužnost zauzimanja za pravednost i poštivanje prava osuđujući sve zločine koji su se dogodili.

Biskupi također upozoravaju i na neobjektivne i zlonamjerne prosudbe i djelovanja kao i na nedostatnu osjetljivost institucija kojima je to dužnost, za promicanje istine o hrvatskoj obrani i o stradanjima i drugim posljedicama rata, rekao je mons. Uzinić.