KAKVE PLINSKE KOMORE?

Biskup kažnjen s 12.000 eura zbog nijekanja holokausta

27.10.2009 u 14:41

Bionic
Reading

Njemački sud kaznio je tradicionalističkog biskupa Richarda Williamsona s 12.000 eura (86.600 kuna) jer je javno nijekao holokaust, objavio je u utorak glasnogovornik suda u Nuernbergu

BERLIN - Williamsona je sudu po službenoj dužnosti prijavio državni tužitelj iz Regensburga. Britanski biskup sada ima dva tjedna vremena za podnošenje žalbe. Njemački zakoni nijekanje holokausta definiraju kao zločin iz mržnje.

Williamson, član Bratovštine svetoga Pija X., sljedbe tradicionalističkih katolika koji su se odmetnuli od Vatikana nakon reformatorskoga Drugog vatikanskog koncila, javno je izjavio da ne vjeruje da je u Drugom svjetskom ratu pobijeno više od 300 tisuća Židova i da plinske komore nisu postojale.

Njegove su izjave u javnost dospjele baš u vrijeme kada je papa Benedikt XVI. u siječnju ove godine odlučio povući izopćenje za nekolicinu biskupa, članova navedene bratovštine, uključujući i Williamsona. To je izazvalo gnjev židovskih skupina, ali i njemačkih vlasti.

U Vatikanu je baš jučer započela serija sastanaka "pomirenja" između tradicionalista i vatikanskih dužnosnika.

U izjavi objavljenoj nakon sastanka navodi da su dva izaslanstva utvrdila "doktrinarne razlike" te da su se složila da će ih pokušati prevladati na sastancima koji bi se trebali održavati svaka dva tjedna u tijeku sljedećih nekoliko mjeseci.

Papa Benedikt XVI. već je najavljivao da želi pomirbu s tradicionalistima jer kani ujediniti katolike diljem svijeta. Tradicionalisti su sljedbenici pokojnog ultrakonzervativnog nadbiskupa Marcela Lefebvrea kojega je papa Ivan Pavao II. zajedno s još četvoricom biskupa tradicionalista izopćio 1988.