NEVLADINE UDRUGE U SRBIJI

Biserko i Kandić šokirane oslobađanjem Stanišića i Simatovića

31.05.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Donedavna direktorica srbijanske nevladine udruge Fond za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić zapanjena je oslobađajućom presudom Haaškog tribunala (ICTY) bivšem zapovjedniku srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i njegovom zamjeniku Franku Simatoviću Frenkiju, dok je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocijenila da je 'izlazna strategija' Tribunala amnestiranje svih država u regiji

'Moram priznati da sam zapanjena presudom i njezinim obrazloženjem jer se ne slažu sa činjenicama koje su dosad na zdravorazumskoj razini bile očite', ocijenila je Kandić za srbijansku agenciju Beta.

Po njezinu tumačenju, srbijanske paravojne postrojbe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu bile 'slobodne jedinice' koje su bile naoružavane mimo volje Srbije i njezine Službe državne sigurnosti.

'Dojam je da je sud utvrdio kako su aktivnosti tih postrojbi bile usmjerene isključivo na održavanje srpske kontrole na teritoriju gdje se ratovalo, bez namjere da se ti dijelovi Hrvatske i BiH homogeniziraju protjerivanjem nesrpskog stanovništva i priključe Srbiji', istaknula je Kandić, ocijenivši da presude ICTY-a u posljednjoj fazi njegova rada odstupaju od 'očiglednih činjenica'.

'Potpuno je jasno da su te postrojbe bile formirane kako bi činile ratne zločine. Na suđenju u Beogradu pripadnici 'Škorpiona’ rekli su kako smatraju da je to bila državna postrojba. Oni su imali najbolju opremu zato što su dobivali najvažnije zadatke od Službe državne sigurnosti', rekla je Kandić.

Oslobađajućom presudom Stanišiću i Simatoviću, kako navode beogradski elektonički mediji, iznenađena je i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

'To je za mene stvarno veliko iznenađenje, s obzirom na odgovornost koju su oni imali cijelo vrijeme rata u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Uostalom, njihovo sudjelovanje u ratu bilo e dosta dobro rasvijetljeno na suđenju Slobodanu Miloševiću', ocijenila je Biserko za agenciju Beta.

Biserko je prokomentirala i da se 'izlazna strategija' Tribunala očituje u amnestiranju svih država u regiji i prebacivanju cjelokupne odgovornosti na hrvatske i bosanske Srbe, kojima, po njeznim riječima, 'kao da nitko nije pomagao'.

'Ostaje činjenica da Srbija ima više od 400.000 (ratnih) veterana, a to nije mala skupina i nemoguće je da su svi ‘spontano’ reagirali', ocijenila je Biserko.

Njezin je dojam da presuda ICTY 'ide na ruku' tezi da Srbija nije bila u ratu, te da će skupine koje su se u srbijanskom društvu zalagale za dijalog o odgovornosti Srbije biti marginalizirane.

'Ja se ipak nadam da će nagon za istinom prevladati i da će ona biti prikazana na drugi način, jer sudska istina nije jedina istina', istaknula je predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji u povodu nepravomoćnih presuda koje je ICTY danas izrekao bivšem načelniku Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom zamjeniku Franku Simatoviću - Frenkiju, oslobađajući ih optužbi za zločine nad muslimanima i Hrvatima tjekom ratnih sukoba u u Hrvatskoj i BiH od 1991.do 1995. godine.