63 posto više

Birališta će u nedjelju nadzirati rekordan broj promatrača, najviše je HDZ-ovih

03.01.2020 u 16:36

Bionic
Reading

Nedjeljni, drugi krug predsjedničkih izbora pratit će rekordnih 24.333 promatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, 22. prosinca

Za promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj prijavljeno ih je 24.112, a za promatranje rada biračkih odbora u inozemstvu 215 promatrača, izvijestilo je u petak Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Rad Povjerenstva promatrat će pak 24 promatrača s time da su pojedini promatrači istovremeno prijavljeni i za promatranje rada izbornih tijela u Hrvatskoj i/ili u inozemstvu i/ili rada DIP-a.

Najviše je HDZ-ovih promatrača - 14.718, SDP-ovih je gotovo 9 tisuća, HSS-ovih 344 itd.

Uzme li se u obzir da će se na izbornu nedjelju u Hrvatskoj otvoriti 6.409 biračkih mjesta, svako će, u prosjeku, promatrati 3, 7 posto promatrača. U inozemstvu, gdje će se glasovati na 124 birališta, svako će, u prosjeku, promatrati 1, 7 promatrača.

Prije pet godina, izbore za predsjednika pratilo je tada rekordnih 22 tisuće promatrača, ovogodišnji su u oba kruga nadmašili.

Promatrače su prijavile stranke Demokrati, HDZ, HSS, Hrvatski laburisti, PGS, SDP, predsjednički kandidat Zoran Milanović te nevladine udruge U ime obitelji i Gong.

Promatrati mogu cjelokupan izborni postupak

Promatrači mogu pratiti rad biračkih odbora, općinskih i gradskih izbornih povjerenstava te Državnoga izbornog povjerenstva (DIP). Pratiti mogu cjelokupan izborni postupak, glasovanje, rad izbornih tijela, dopušten im je i uvid u sav izborni materijal.

U svom radu, ne smiju ometati rad izbornih tijela, odgovarati na eventualne upite birača na biračkom mjestu, tonski ili video snimati rad izbornog tijela kojeg nadziru. Ne smiju nositi oznake, promotivni i drugi materijal predsjedničkih kandidata te na bilo koji drugi način utjecati na birače. Dok su na biračkom mjestu, dužni su nositi vidljivo istaknutu službenu iskaznicu.

Izbori za hrvatskog predsjednika, odnosno predsjednicu, a kandidati su Zoran Milanović (SDP) i Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), održavaju se u 2. izbornom krugu jer u prvom, održanom 22. prosinca, nitko od 11 kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova. Pobijedit će kandidat/kinja koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Osim u Hrvatskoj, predsjednički će se izbori održati u još 47 država, a prva će se biračka mjesta otvoriti u Australiji, u subotu navečer po hrvatskom vremenu.