KRITIKE NE PRESTAJU

Biraju i nadziru suce, a stalno ih tresu neki skandali: Što se zapravo događa u DSV-u?

14.03.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV), tijelo koje imenuje suce, svako se malo nađe pod povećalom javnosti. Dok kritike na račun hrvatskog pravosuđa ne jenjavaju, strelice su s pravom često usmjerene instituciji koja je glavna i odgovorna za kadroviranje, DSV-u. Posljednjih dana opet su pod povećalom javnosti zbog svojeg člana Željka Lackovića, inače odvjetnika i nezavisnog saborskog zastupnika. Lacković se nije izuzeo od odlučivanja o napredovanju suca koji je nedavno presudio u korist njegove supruge. No ovo nije jedini slučaj u kojem se DSV spominje u negativnom kontekstu. Većina ih se odnosi na suspektan filtar pri odabiru sudaca

Lacković je kao jedan od 11 članova DSV-a odlučivao o napredovanju suca Alena Goluba s Općinskog suda u Koprivnici na Županijski sud u Bjelovaru. Riječ je o sucu koji je nedavno Lackovićevoj supruzi nepravomoćno dosudio 40 tisuća kuna odštete za duševne boli u sporu protiv Podravskog lista.

No to nije bilo dovoljno da se Lacković izuzme od odlučivanja o njegovu napredovanju iako postoji zakonska odredba prema kojoj je član DSV-a, ako zna za okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristranost, dužan 'odmah obavijestiti Vijeće koje će donijeti odgovarajuću odluku'.

Lacković, međutim, ne dvoji u stručnost suca Goluba. 'Sudac Golub ušao je u natječaj s najvećim brojem bodova i bio je najbolje ocijenjeni sudac. Jedini je od 23 kandidata magistar pravnih znanosti s 57 objavljenih znanstvenih i stručnih radova; čovjeka citiraju profesori u udžbenicima. Ne vidim zašto bi se problematiziralo moje izuzeće. Da je sudac Golub s 10. mjesta bio izabran među tri suca, a ja se nisam izuzeo, onda bi to imalo određenu konotaciju. Ovako smatram da je konotacija pogrešna', kazao je Lacković prije nekoliko dana za tportal, dodajući da sudski postupak i nivo odnosa sa sucem Golubom nikako nisu utjecali na njegov stav o kandidatima na natječaju.

<<<'Pogurao' suca koji je njegovoj supruzi dosudio odštetu za duševne boli, a sad pita kritičare: Gdje rade vaše supruge?

Lacković s pravom ističe broj bodova suca Goluba jer je upravo zbog izbora sudaca s manjim brojem bodova od protukandidata DSV često bio na udaru medija i javnosti.

Sukob Bulja i Lackovića Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Od 16 kandidata s uvjetima, izabrali onu koja uvjeta - nema

Članovi DSV-a biraju se na mandat od četiri godine i u tom razdoblju kreiraju kadrovsku politiku na hrvatskim sudovima, no zaduženi su i za nadzor rada sudaca. Poznat je tako slučaj iz 2007., kada se tražilo dvoje sudaca za Općinski sud u Vrbovcu.

Javilo se 18 kandidata, od toga ih je 16 udovoljilo uvjetima. Za sutkinju je izabrana upravo kandidatkinja koja je bila među onih dvoje koji nisu zadovoljavali uvjetima. Kandidati koji su otpali obratili su se Upravnom sudu tražeći poništenje natječaja i to su i dobili.

Sve o Državnom sudbenom vijeću

  • Državno sudbeno vijeće po zakonu je samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.
  • Samostalno odlučuje o imenovanju, napredovanju, premještaju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti sudaca i predsjednika sudova, osim predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.
  • Državno sudbeno vijeće sudjeluje u osposobljavanju i usavršavanju sudaca i drugog pravosudnog osoblja.
  • Ima jedanaest članova, a čine ga sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika, od kojih jedan iz redova oporbe.
  • Članovi Državnoga sudbenog vijeća biraju predsjednika između sebe i biraju se na razdoblje od četiri godine uz maksimalno dva mandata.

Ipak, DSV nije ponovio natječaj jer je sporno imenovana sutkinja podnijela ustavnu tužbu koju je i dobila.

Sutkinja progovorila o pritiscima

Krajem prošle godine u javnost je pak izašla sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković. Ona je tvrdila da je bila izložena pritiscima aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, koji ju je požurivao na održavanje sjednice na njezinu matičnom sudu, o kojem je posredno ovisio tempo imenovanja sudaca Trgovačkog suda. A za suca Trgovačkog suda u Zagrebu prijavio se baš sin Đure Sesse, Srđan Sessa.

  • +7
Đuro Sessa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Branka Žigante Živković tvrdila je za Jutarnji list kako je Sessa požurivao proces da bi se odluka o imenovanju na Trgovački sud donijela u sada već prošlom mandatu predsjednika DSV-a Željka Šarića, kojeg je prije nekoliko dana na toj funkciji naslijedio Darko Milković.

Sessa je priznao kako je točno to da je SMS-om 'zamolio 28. studenog 2018. predsjednicu sudačkog vijeća Visokog prekršajnog suda da zakaže sjednicu na kojoj bi se donijele ocjene za suce prekršajnih sudova koji su se natjecali za mjesta sudaca. To sam učinio stoga što su svi zakonski rokovi za postupanje vijeća istekli i stoga što briga za uređeno funkcioniranje sudbene vlasti uključuje i skrb za urednu popunjenost sudova. Predsjednica sudačkog vijeća obavijestila me da će sjednica biti 12. prosinca 2018.'

Imenovanje četiri sutkinje poništio Ustavni sud

A Đuro Sessa je pak otvoreno kritizirao raniju spornu odluku Državnog sudbenog vijeća, vezanu za imenovanje sutkinje Ane Jeleč Pecirep, slučaja koji je u javnosti možda i najglasnije odjeknuo i koji je crno na bijelo pokazao kako DSV pri izboru sudaca ne bira nužno one s najviše bodova.

Naime, DSV je u listopadu 2017. donio odluku o imenovanju općinske sutkinje iz Knina Ane Jeleč Pecirep u kazneni odjel zagrebačkog Županijskog suda, kao i sutkinja Ines Kovačević, Renate Đaković Vranković i Tihane Marije Miladin u građanski odjel tog suda.

Ustavni je sud u lipnju prošle godine poništio ta imenovanja i to temeljem ustavne tužbe što su je podignule sutkinje koje su se također natjecale za mjesto na Županijskom sudu u Zagrebu, a koje su izbačene iz igre unatoč tome što su izabrane osobe sa znatno manjim brojem bodova. Dvije sutkinje izabrane su iako su bile tek iz 70. mjesta na rang listi.

Uz to, Ana Jeleč Pecirep prijavila se na natječaj za građanski odjel zagrebačkog Županijskog suda, a imenovana je u kazneni jer je izrazila usmenu želju za kaznenim. Ipak, iako je Ustavni sud poništio ta imenovanja, Ana Jeleč Pecirep zaposlena je u kaznenom odjelu Županijskog suda u Zagrebu.

Dobila je, naime, 'privremeni premještaj' na dvije godine i to temeljem prijedloga predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića, s čijim su se prijedlogom suglasili predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, iako je taj isti Sessa u medijima mjesec ranije kritizirao takvo kadroviranje i javno se svađao s tadašnjim predsjednikom DSV-a Željkom Šarićem.