'svatko ima svoj rezon'

DSV prkosi Ustavnom sudu i uporno niskorangirane suce imenuje na dužnosti

06.07.2018 u 09:40

Bionic
Reading

Iako je Ustavni sud krajem svibnja ove godine poništio prošlogodišnje odluke DSV-a o imenovanju četiri sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, on je u četvrtak opet odlučio gotovo isto

Državno-sudbeno vijeće (DSV) je ponovno imenovalo tri od četiri sutkinje čije je imenovanje Ustavni sud poništio, piše Jutarnji.hr.

Tako su u građanski odjel Županijskog suda u Zagrebu ponovno imenovane Ines Kovačević, 26. s liste prvenstva, Renata Đaković Vranković, 71. s liste, te Tihana Marija Miladin, 73. s liste.

Ustavni sud je ova imenovanja poništio s obrazloženjem da se u slučaju tih triju kandidatkinja ne radi o malim razlikama u bodovima i u odnosu na ostale kandidate s vrha liste, nego je riječ o značajnim razlikama u broju bodova.

Četvrtu sutkinju Anu Jeleč-Pecirep, čije je imenovanje također ukinuto, ovoga puta DSV nije izabrao, ali je zato izabrao Vjerana Blažekovića koji je bio tek 32. na listi prvenstva, što znači da je DSV opet preskočio cijeli niz kandidata koji su na natječaju ostvarili veći broj bodova od njega.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić za Jutarnji je izjavio da je glasovanje o kandidatima bilo tajno i da nisu bili jednoglasni. 'Svatko ima svoj rezon i prilikom glasovanja nema usuglašavanja o kandidatima', kazao je Šarić. Odbacio je mogućnost da se radilo o revanšizmu kada članovi DSV-a nisu željeli imenovati dvije sutkinje koje imaju najviše bodova u ponovljenom postupku jer su upravo one podnijele ustavnu tužbu.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL