enio meštrović u akciji

Bio je prostitutka, brodolomac, beskućnik, divlja zvijer... Tek kao Ričard uspio je nemoguće. Doznajte sve o novoj zadarskoj političkoj zvijezdi

17.05.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Falilo je 700 glasova da Ričard, alter ego Enija Meštrovića, poznatog zadarskog performera, uđe u drugi krug izbora za gradonačelnika Zadra protiv HDZ-ovog kandidata Branka Dukića. No Ričard se, za razliku od svog 'vlasnika' Meštrovića, kojem na prethodnim izborima to nije pošlo od ruke, ovog puta dokopao Gradskog vijeća

Službeno je na stranicama Državnog izbornog povjerenstva on Enio Meštrović. No jedan od brojnih alter ega ovog zadarskog performera i ugostitelja, Ričard, ostvario je izniman rezultat kao kandidat grupe birača.

Na izborima za gradonačelnika Zadra osvojio je treći rezultat - dosadašnji HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić dobio je 9683 glasa ili 38,47 posto, drugi je kandidat koalicije predvođene SDP-om Marko Vučetić s osvojena 6624 glasa (26,32 posto), a Meštrović ili Ričard dobio je povjerenje 5913 Zadrana (23,49 posto).

  • +6
Enio Meštrović Ričard u predizbornoj kampanji Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Iako je malo falilo da ovaj nezavisni kandidat bez stranačke baze i političkog iskustva uđe u drugi krug, ipak će krojiti zadarsku politiku.

Meštroviću su ovo treći lokalni izbori. Ranije nije ostvario značajan rezultat, no njegovu alter egu Ričardu, priprostom čovjeku iz zadarskog zaleđa, kako sam kaže, pošlo je za rukom ući u Gradsko vijeće Zadra.

Slavlje zbog izbornih rezultata u Ričardovu stožeru Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmatinski portal

Tako će velike stranke, koje stoje iza njegovih protukandidata, morati kandidirati upravo s njim da bi imale većinu. Dukićeva lista, koju čine predstavnici HDZ-a, HSP-a, Stranke umirovljenika i Reformista, za Gradsko vijeće dobila je 34,61 posto glasova dok je Vučetićeva lista, iza koje stoje SDP, HSS, Akcija mladih, Centar i Glas, dobila 24,02 posto.

Ričardova lista za Gradsko vijeće dobila je 21,85 posto glasova.

Enio Meštrović u posljednjih desetak godina bio je svašta.

Ričard nije jedini alter ego ovog performera. Tako je bio brodolomac, prosjak, Isus, prostitutka, divlja zvijer, kauboj, mušketir…

  • +32
Sva lica Enija Meštrovića Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Na scenu stupa na fašničkim performansima s Kulturno-umjetničkim društvom Bleke i konji, čiji su sarkastični videoradovi dostupni na njihovom kanalu na YouTubeu.

Meštrović nije klaun. Performansi su mu, iako vizualno nimalo suptilni, kritika društva.

Na 40. obljetnicu Hrvatskog proljeća nekoliko je sati, poput Robinzona, plutao na splavi u Zadarskom kanalu, a pet godina kasnije zbog iste prigode Kalelargom je kao Isus vukao raspelo u bojama hrvatskog grba. Za jednu Noć muzeja glumio je prostitutku i ispred Etnografskog muzeja dijelio hranu.

Enio Meštrović zvani Ričard slavi u svom stožeru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Glumio je i beskućnika i tako prikupljao donacije za prethodnu kandidaturu, a u kampanji 2017. postavio je šator i gatao protukandidatima Sabini Glasovac i Branku Dukiću.

Punili su Bleke i konji medijske stupce i šokantnim nastupima u vrijeme maškara. Tako su 2013. na zadarskom karnevalu, inače prepunom djece, nosili veliki plakat s fotomontažom eksplicitnih scena seksualnog čina na kojem su akterima namontirane glave tadašnjeg SDP-ovog ministra Željka Jovanovića te novinara Ante Tomića i Borisa Dežulovića. Za to su dobili i prijavu pravobraniteljice za zaštitu djece.

Godine 2009. izazvali su pak zgražanje kada su na karnevalu uprizorili pogreb Dina Dvornika.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic

'Od cilog života radim teatar, jer ako se uzmem ozbiljno, previše emotivan sam i nisam dobar. Uz teatar mi je sve prihvatljivo, a i mogu poslati pozitivnu poruku', kazao je Meštrović 2017. za portal Zadarski.hr.

Vlasnik konobe, radio u New Yorku, a najviše se ponosi svojom djecom

Meštrović, rođen 1969., po struci je kuhar. U 90-ima je na Bokanjcu imao konobu Žvelti brabor, a danas se zove Pietro. Posao, kako je za Zadarski.hr ranije ispričao, nije baš išao, pa je 1999. otišao na privremeni rad u New York.

Šest mjeseci radio je kao zaštitar u jednom butiku skupocjene odjeće, posebno popularne među gej populacijom. Bila je, sjeća se, smještena u 14. ulici, blizu mesarnica, što nije smetalo brojnim planetarnim zvijezdama. 'Već prvog dana u dućan su mi ušle Madonna i Deborah Kerr, a Elton John bio je najčešći gost. Ali nemoj me krivo shvatiti, meni ta imena nikad ništa nisu značila. Kad sam nešto zaradio, vratio sam se doma i nastavio tamo gdje sam stao', ispričao je.

Oženio se u 21. godini, sa suprugom je imao troje djece, a jedan mu je sin preminuo. 'Oni su moje najveće bogatstvo. Ne samo zato što su moja, nego zato što su izrasli u normalne, pristojne i kulturne mlade ljude. Ponosan sam na ženu i sebe zbog toga… Znaš, od nas tri brata, ja sam se zadnji oženio. U 21-oj. Najstariji brat Edi oženio se s 19, moj brat blizanac Leo, od kojeg sam stariji pet minuta, kad mu je bilo 20. Da sam mogao, ja bih se oženio u petom razredu osnovne škole. Užasno sam zaljubljive prirode. U svakoj ženi vidio sam ženu do kraja života. Nikad nisam imao ženu za provod', ispričao je Zadarskom.hr-u.