ZATVORENA JOŠ DVA POGLAVLJA

Bildt ne zna zašto nas Slovenija i dalje blokira

21.12.2009 u 17:46

Bionic
Reading

Hrvatska je u ponedjeljak u Bruxellesu zatvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om i sada ima više od polovice zatvorenih poglavlja, njih ukupno 17.

Blokiraju zbog 'sadržajnih prigovora'

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažicizjavio je u ponedjeljak poslijepodne da su razlozi zbog kojih Slovenija kočiotvaranje triju pristupnih poglavlja Hrvatske s EU, koji zbog stajalištaLjubljane nisu mogli biti otvoreni na pristupnoj konferenciji u ponedjeljak, 'poznatijer je riječ o pitanjima na koje Slovenija upozorava već niz godina'

Balažic je za Slovensku tiskovnu agenciju STA, reagirajući na čuđenjehrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i njegova švedskogkolege Carla Bildta, slovensko protivljenje otvaranju triju poglavlja nazvao'sadržajnim rezervama'.

Objasnio je da se te 'rezerve' na otvaranje poglavlja 13 (ribarstvo) i 27(okoliš) tiču slovenskih 'ribolovnih prava' iz slovensko-hrvatskog sporazuma omalograničnom prometu i suradnji (SOPS), te iz hrvatskog zakona o primjeniZERP-a koji je u međuvremenu suspendiran za članice EU-a. Otvaranje poglavlja13 Balažic je doveo u vezu i s, kako je rekao, 'nekim hrvatskim obvezama premanuklearci Krško za koje bi Slovenija željela da se poštuju'.


Rezerve Ljubljane na otvaranje poglavlja 32 (vanjska, sigurnosna i obrambenapolitika) po njegovim riječima tiču se 'i pitanja dobrosusjedstva'. Hrvatskaje, tvrdi Balažic, o slovenskom protivljenju otvaranju tih poglavlja obaviještenaveć godinama, te je 'upozoravana da se ta pitanja moraju riješiti'.


Kako navodi STA, slovensko ministarstvo vanjskih poslova ističe, dazadržavanje prava na 'sadržajne rezerve', što pripada svakoj punopravnojčlanici EU-a, nije blokada hrvatskih pristupnih pregovora. Riječ o procesu ukojem se za ta pitanja traže rješenja, samo što taj proces još nije okončan,tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Hrvatska je zatvorila pregovore u poglavljima Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga te Socijalna politika i zapošljavanje. Tri poglavlja koja su već dulje vrijeme tehnički spremna za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, ni na ovoj pristupnoj konferenciji nisu otvorena jer Slovenija još nije dala suglasnost.

'Pregovori s Hrvatskom ušli su u završnu fazu, više od polovice poglavlja je zatvoreno. Uspostavljena je radna skupina za izradu nacrta pristupnog ugovora, koja je u prošlu srijedu započela s radom. Pregovori će brzo završiti bude li u Zagrebu odlučnosti da se oni brzo nastave, u što ne sumnjam. Zadovoljan sam što smo kao predsjedništvo u proteklih nekoliko mjeseci ubrzali pristupni proces. Još će neka poglavlja trebati riješiti i nadam se da će to brzo biti učinjeno tako da ćemo uskoro Hrvatsku moći dočekati kao novu članicu EU-a', rekao je na konferenciji za novinare švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je izrazio uvjerenje da će 2010. biti završna godina hrvatskih pregovora.'Uvjeren sam da će 2010. biti završna godina u našim pristupnim pregovorima i da će to rezultirati potpisivanjem ugovora o pristupanju', rekao je Jandroković.

Hrvatska ovu godinu zaključuje s 28 otvorenih poglavlja od kojih je 17 zatvoreno. Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se pregovori vode u njih 33, pa je Zagrebu do završetka pregovora preostalo zatvoriti još 16 poglavlja.

Uz tri poglavlja za koja Slovenija još nije dala suglasnost, Hrvatska još treba otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, čije je otvaranje vezano uz suradnju s Haaškim sudom (ICTY), te Tržišno natjecanje, koje je povezano s pitanjem državnih potpora brodogradnji.

Jandroković je izrazio žaljenje što tri spremna poglavlja na današnjoj konferenciji nisu mogla biti otvorena te dodao kako očekuje da će Slovenija uskoro odblokirati i ta tri poglavlja. Ni Jandroković ni Bildt nisu znali odgovoriti zbog čega još nema suglasnosti Slovenije za otvaranje tih poglavlja.


'Radi se o dosta neobičnom potezu slovenske strane. Mi smo riješili granični problem, odlučili smo se za arbitražni sporazum, za arbitražni sud koji će odlučiti o granici i tada smo rekli da je proces pregovora odvojen od graničnog pitanja. Iako sam prije neki dan razgovarao o tome sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom, nisam dobio precizan odgovor, ali vjerujem da će do sljedeće međuvladine konferencije Slovenija otkloniti svoje primjedbe', rekao je Jandroković.

Španjolsko predsjedništvo, koje počinje 1. siječnja, planira organizirati prvu pristupnu konferenciju s Hrvatskom krajem veljače. Švedski ministar Bildt također je uvjeren da će Slovenija brzo ukloniti svoje rezerve. 'Držim to sigurnim', rekao je Bildt. 'Na pitanje znam li objašnjenje za slovenski potez dat ću vam vrlo opširan odgovor koji glasi 'ne', dodao je.

Bildt i ravnatelj Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji Michael Leigh ukazali su i na izazove koje Hrvatska treba riješiti do završetka pregovora: puna suradnja s ICTY-em, efikasno i neovisno pravosuđe, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Micheal Leigh je rekao da Europska komisija nema dodatnih mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, koje je blokirano zbog pitanja dostave topničkih dnevnika Haaškom sudu. Komisija je već ranije ocijenila da je Hrvatska ispunila sva postavljena mjerila za otvaranje toga poglavlja.

'Nema nikakvih novih mjerila. Sada je važno da zemlje članice na temelju izviješća haaškog tužitelja zaključe da postoji potrebna razina suradnje s ICTY-em, što do sada nije bio slučaj', rekao je Leigh.

Hrvatska je za vrijeme švedskog predsjedništva, u drugoj polovici godine, uspjela zatvoriti pregovore u deset poglavlja, a otvoriti u šest. To je do sada rekordni broj za vrijeme jednog polugodišta. Međutim, u prvoj polovici godine za vrijeme češkog predsjedništva, prvi put se dogodilo da nije otvoreno ni zatvoreno ni jedno poglavlje, zbog slovenske blokade.