KRVAVA SVETKOVINA

Bik u Pamploni nabo dvojicu trkača

14.07.2014 u 14:03

  • +10

Utrka s bikovima u Pamploni

Izvor: Reuters / Autor: Vincent West

Bionic
Reading

Posljednjeg dana osmodnevne utrke s bikovima u španjolskoj Pamploni, koja se održava u sklopu svetkovine San Fermin, bik je nabo dvojicu muškaraca za kojima je trčao ulicama grada, a nekoliko je trkača ozlijeđeno, službeno je objavljeno u ponedjeljak

Jedan tjedan u srpnju stotine ljudi odjevenih u bijelo i s crvenim maramama sudjeluju u trčanju pred bikom uskim ulicama ovog španjolskoga grada. To je trčanje postalo turistička atrakcija koja privlači tisuće.

Nekolicina muškaraca već je ove godine nabodena na rogove, a ponedjeljak, osmi i posljednji dan pamplonske svetkovine, bio je posebno krvav: jedan od šest bikova odvojio se od skupine i napao trkače, dvojicu na rogovima podignuo u zrak i razderao im noge.

Drugi su sudionici pokušali skrenuti bikovu pozornost i na kraju su uspjeli.


Trčanje s bikovima obično traje tri do pet minuta, bikovi zatim sudjeluju u večernjoj borbi s bikovima, a onda ih ubiju.

Osim dvojice nabodenih, u ponedjeljak je ozlijeđeno još petero trkača.

U nedjelju su još devetorica muškaraca bila u bolnici, zbog prošlotjednih ozljeda, objavile su bolničke vlasti regije Navarre. Jedan od njih je i Amerikanac Bill Hillmann, suautor knjige 'Fiesta: Kako preživjeti pamplonske bikove'. On se u trku spotaknuo i pao, a bik mu je probo bedro.