PRANJE NOVCA I TERORIZAM

BiH u istoj 'ladici' kao Sjeverna Koreja i Iran!

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 01.06.2014 13:27
  • Objavljeno 01.06.2014 u 13:26
BIH BOSNA I HERCEGOVINA ZASTAVA

BIH BOSNA I HERCEGOVINA ZASTAVA

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Odbor stručnjaka Vijeća Europe za provedbu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) pozvao je u nedjelju sve države-članice ovog tijela i druge zemlje da obrate posebnu pozornost na sve novčane transakcije s Bosnom i Hercegovinom kako bi se izbjegao rizik pranja novca i financiranja terorizma jer ta država nije usvojila potrebne zakone za borbu protiv ove vrste kriminala

U izjavi postavljenoj na mrežnoj stranici MONEYVAL-a ističe se kako BiH nije ispunila obvezu usvajanja novog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma što je trebala učiniti najkasnije do 1. lipnja.

'MONEYVAL poziva sve svoje države-članice i ostale zemlje da upozore svoje financijske institucije kako moraju uspostaviti mjere posebnog nadzora nad (novčanim) transakcijama s osobama i financijskim institucijama iz ili u Bosni i Hercegovini kako bi se izbjegao rizik pranja novca i financiranja terorizma', stoji u izjavi. Ovom je mjerom BiH svrstana u kategoriju država kakve su Iran ili Sjeverna Koreja.


Vlasti BiH su još u travnju upozorene kako moraju usvojiti novi zakon do 1. lipnja ili će se njihova država automatski naći na popisu zemalja koje nemaju mehanizme za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma sukladne međunarodnim standardima.
Bankarski stručnjaci u BiH već su izrazili veliku zabrinutost zbog uvođenja ovih mjera. 'To znači više čekanja, dugotrajnije procedure i skuplje transakcije', kazao je glavni tajnik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

Usvajanje novog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma kasnilo je mjesecima jer su se iz Republike Srpske protivili prijedlogu da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dobije ovlasti kontrolirati sumnjive transakcije na teritoriju cijele države.

U RS-u su tvrdili kako se time oduzimaju ovlasti policiji tog entiteta. Nakon višemjesečnog usuglašavanja pronađeno je kompromisno rješenje pa je Zastupnički dom parlamenta BiH zakon usvojio 28. svibnja no da bi on stupio na snagu mora ga potvrditi i Dom naroda.

Sjednica tog doma zakazana je tek za 6. lipnja a njegov predsjedatelj Dragan Čović nije odgovorio na zahtjeve da se zasjedanje održi ranije i tako spriječi uvođenje sankcija što ih je najavio MONEYVAL.

Sam Čović se nije očitovao zbog čega nije zakazao sjednicu Doma naroda do 1. lipnja a iz HDZ BiH kojemu je predsjednik naveli su tek kako je on službeno odsutan iz zemlje zbog ranije preuzetih obveza.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!