dugogodišnje kazne

BiH: Šest bivših pripadnika vojske bosanskih Srba osuđeno na po 13 godina zatvora

21.10.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na po 13 godina zatvora šest bivših pripadnika vojske bosanskih Srba nakon što ih je proglasio odgovornim za ratni zločin protiv civila

Prvostupanjskom presudom na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su pripadnici postrojbe koja je sudjelovala u otmici, zlostavljanju i ubojstvu 20 osoba nesrpske nacionalnosti, počinjenim u veljači 1993. godine.

Riječ je o jednom od najbrutalnijih ratnih zločina u kojemu su pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba kod mjesta Štrpci zaustavili vlak koji je prometovao između Beograda i Bara.

Legitimirali su putnike i nakon toga iz vlaka izveli skupinu državljana tadašnje SR Jugoslavije nesrpske nacionalnosti. Među njima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat te jedna osoba arapskog podrijetla. Zatočili su ih u obližnjoj osnovnoj školi, gdje su ih potom zlostavljali i opljačkali i na kraju odveli do obale Drine i tamo ih strijeljali, a tijela pobacali u rijeku.

Krivima za ovaj ratni zločin proglašeni su Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Miodrag Mitrašinović. Svi su oni uhićeni u četvrtak na području Višegrada kako bi se spriječio njihov eventualni bijeg u Srbiju.

Prema Kaznenom zakonu BiH kazna duža od pet godina zatvora automatski znači da osuđenici ostaju u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Presudom je krivnje oslobođen Luka Dragičević koji je bio optužen da je izdao zapovijed za otmicu i ubojstvo po kojoj su postupila šestorica osuđenih.