NA ZAHTJEV NJEMAČKE

BiH provjerava ubojstvo Ante Đapića

09.05.2014 u 14:37

Bionic
Reading

Njemačka policija istražuje okolnosti pod kojima je 1989. na teritoriju te države ubijen emigrant Anto Đapić podrijetlom iz Livna u Bosni i Hercegovini, a u provjere je uključen i MUP Federacije BiH, potvrdio je u petak ravnatelj Uprave policije tog entiteta Dragan Lukač

'Mi ne radimo istragu o tom predmetu. Istragu vode njemačko tužilaštvo, kao i njemačka policija, a mi smo po prijavi rodbine čovjeka koji je ubijen 1989. godine, vršili određene provjere, kazao je Lukač u intervjuu za sarajevski internetski portal 'Klix'.

Prijavu protiv nepoznatih počinitelja policiji u Muenchenu podnio je 1999. godine Anto Đapić, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka, kojemu je ubijeni Đapić iz Livna bio stric.

'Dobili smo dokumentaciju njemačke policije. Vidjet ćemo u kojem pravcu će to ići', kazao je Lukač. Dodao je da 'ima određenog napretka' no još nije moguće govoriti o tome tko je počinio ubojstvo.

Lukač je upozorio da je prerano govoriti o motivima ubojstva te tvrditi da iza njega stoji ondašnja jugoslavenska Služba državne sigurnosti (SDS).

'Mogao ga je ubiti najobičniji kriminalac iz koristoljublja', kazao je ovaj visoki policijski dužnosnik.

Hrvatski emigrant Ante Đapić ubijen je u Njemačkoj 26. lipnja 1989. godine u 62. godini pod nerazjašnjenim okolnostima. Njegova obitelj za likvidaciju sumnjiči bivše pripadnike jugoslavenske tajne službe.